SKOGEN #8 tema skogens vatten 

Föregångarna ser snabb effekt 

4 september Marianne och Rikard Åkesson i Skåne var bland de allra första att få stöd till återvätning av dikad torvmark. De är nöjda med sin insats för klimatet och kan redan två år senare glädjas åt ett rikare djurliv. 

Föregångarna ser snabb effekt 
På en del av marken som har återvätts växte granskog som paret Åkesson valde att avverka. Nu låter de området självföryngras. Foto: Birgitta Sennerdal 

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

 Det är en varm sommardag när SKOGEN är på besök hos makarna Rikard och Marianne Åkesson på gården Hästhagen utanför Munka-Ljungby i nordvästra Skåne. Vi befinner oss i Ängelholms kommun som mest är förknippad med sina kustnära områden, men några mil in i landet finns också skog.  

De köpte gården av Rikards föräldrar 1997 och förutom skogsbruket föder de även upp hästar och amkor. Föräldrarna bedrev mjölk- och smågrisproduktion på gården sedan 1962.  

Stort miljöintresse

Med ett stort miljöintresse är paret Åkesson måna om den biologiska mångfalden och därför blev de intresserade när de för två år sedan såg att Skogsstyrelsen sökte skogsägare som ville återväta torvmark. 

– Kan man göra en insats för klimatet och den biologiska mångfalden känns det rätt, säger Marianne Åkesson. 

Pluggningen av diket genom torvmarken genomfördes i november 2022 och trots att det bara har gått ett och ett halvt år har återvätningen tydligt påverkat området. Foto: Birgitta Sennerdal 

Pluggningen av diket genomfördes i november 2022 och trots att det bara har gått ett och ett halvt år har området förändrats.  

– Det fylls på med djur och växter och det är tydligt att det blir en miljö där många trivs, säger hon. 

Dikespluggningen påverkar ett område på 4,6 hektar med skog och betesmark och paret har fått en engångsersättning för åtgärden. Det handlar inte om några enorma summor, men utan ersättningen hade förmodligen inte återvätningen blivit av. Att Skogsstyrelsen skötte allt, både administrativt och praktiskt, gjorde också beslutet lättare. 

Rikard Åkesson tycker inte att de har förlorat något på åtgärden.  

– Det var inte så bra skogsproduktion här förut. Området där återvätningen är gjord har i stort ståndortsindex T20 och man kan ju inte trolla. Marken är som den är, säger han. 

Torkstressad granskog

Granskogen som växte på en del av arealen var cirka 40 år gammal och mådde inte särskilt bra. Träden böjde sig lätt i den mjuka marken och gav därför inga raka stockar. Sommaren 2018 blev skogen torkstressad, eftersom vattnet försvann från den utdikade marken. 

Paret Åkesson vet inte exakt när diket grävdes på deras fastighet, men på en karta från 1912 finns det med. Troligen grävdes det under 1800-talet eller början av 1900-talet för att marken skulle kunna användas som åkermark. Åren efter utdikningen lär odlingen ha fått en bra skjuts, men efter ett tag bryts torven ner och ger inte lika mycket näring.  

Åkermarken blev så småningom betesmark, men beväxt med tuvtåtel, veketåg och andra grova grästuvor som inte uppskattas av korna.  

Torvlager mäts

En återvätning kändes därför som ett bra alternativ och en intresseanmälan om rådgivning skickades in till Skogsstyrelsen. En handläggare från myndigheten kom och tog prover för att mäta att torvlagret var minst 30 centimeter djupt.  

Diket började och slutade på paret Åkessons fastighet, vilket underlättade processen.  

Rikard Åkesson är självverksam i skogen och valde att avverka granskogen på den mark som skulle återvätas. 

– Man fick göra som man ville, men jag tror det var bra att vi gjorde så, säger han. 

Han pekar på några yngre granar som han lät stå kvar, men som inte har klarat sig i det nu vattenrika området. 

Mindre produktiv

När grävda diken pluggas igen blir marken inte impediment, men den blir mindre produktiv. Skogen får brukas, men marken får inte skadas. 

I ett angränsande bestånd finns blandskog med björk, tall, gran och även någon bok. Så kommer det förhoppningsvis bli på den mark där det tidigare stod likåldrig granskog. 

– Vi satsar på självföryngring. Jag tycker att det ska bli spännande att se hur det blir, säger Rikard Åkesson. 

Hundra meter från diket växer en helt annan typ av skog. Här är ståndortsindex G40 och hybridlärken som planterades 2009 har vuxit sig hög. Vid förstagallringen förra vintern kunde fyra stycken tremeterslängder massaved tas ut på en del träd. 

Kan påverka annat

Lärkskogen växer utanför det område som i strikt bemärkelse påverkas av återvätningen, men möjligen kan även den påverkas ändå – på ett positivt sätt. När vatten hålls kvar under torra perioder kan det kanske bidra till en bra tillväxt hos hybridlärken. 

Som första återvätning i Skåne blev paret Åkessons projekt uppmärksammat av både tidningar och tv, men också av Ängelholms kommun som gav dem Årets miljöpris 2023. De blev lite förvånade över all uppmärksamhet och tycker själva inte att de gjort något som är så märkvärdigt. Samtidigt vill de gärna inspirera andra att återväta torvmark där det inte är så hög produktion.  

– Det måste finnas många sådana här områden  där man skulle kunna göra en pluggning och där marken får ett stort biologiskt värde, samtidigt som det görs en insats för klimatet och därmed den tillvaro vi lämnar efter oss till kommande generationer, säger Marianne Åkesson. 

Förra året tilldelades Rikard och Marianne Åkesson Ängelholms kommuns miljöpris för sin insats med återvätningen. Foto: Birgitta Sennerdal
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb