Fördubblade barkborreskador i år

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild, angrepp av granbarkborre. Foto: Bo-Göran Backtröm, SKOGENbild.
Angreppen av barkborre är dubbelt så omfattande i södra Sverige som förra sommaren, visar Södras inventering.

I Götaland som helhet bedöms cirka 5 miljoner kubikmeter vara angripet. En fördubbling, jämfört med Skogsstyrelsens siffror för sommaren 2018.

Annons
Annons

Även på Södras medlemsmarker har skadeomfattningen blivit dubbelt så stor i år. 2,5 miljoner skogskubikmeter är angripet på medlemsfastigheterna, enligt Södras senaste inventering.

​– Det är de största skadorna i Södras verksamhetsområde sedan stormarna Gudrun och Per och nu krävs extraordinära åtgärder om nya skador ska begränsas. Alla skogliga aktörer måste ta sitt ansvar och inte minst förväntar vi oss stöd från myndigheter genom förenklingar av regelverk, samordning och stöd, säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog, i ett pressmeddelande.

Fokus ligger nu på att ta ut det skadade virket från skogen, medan friska bestånd får vänta.

– Det är en kamp mot klockan för att hinna ta hand om så mycket som möjligt före utgången av fe​bruari nästa år. Lyckas vi inte kan skadeläget förvärras ytterligare, vilket leder till ännu större ekonomiska förluster för skogsägarna, säger Olof Hansson. 

Södra efterfrågar nu myndighetsåtgärder för att minska skogsskadorna. För ett effektivare virkesuttag bör fler vägar godkännas för tyngre fordon. Och, anser de, för att slippa spridning till frisk skog måste det bli  tillåtet att avverka angripen skog i skyddade områden.

Skador per hektar för respektive verksamhetsområde för Södras medlemsmarker:

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons