Fördubblade barkborreskador i år

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild, angrepp av granbarkborre. Foto: Bo-Göran Backtröm, SKOGENbild.
Angreppen av barkborre är dubbelt så omfattande i södra Sverige som förra sommaren, visar Södras inventering.

I Götaland som helhet bedöms cirka 5 miljoner kubikmeter vara angripet. En fördubbling, jämfört med Skogsstyrelsens siffror för sommaren 2018.

Annons
Annons

Även på Södras medlemsmarker har skadeomfattningen blivit dubbelt så stor i år. 2,5 miljoner skogskubikmeter är angripet på medlemsfastigheterna, enligt Södras senaste inventering.

​– Det är de största skadorna i Södras verksamhetsområde sedan stormarna Gudrun och Per och nu krävs extraordinära åtgärder om nya skador ska begränsas. Alla skogliga aktörer måste ta sitt ansvar och inte minst förväntar vi oss stöd från myndigheter genom förenklingar av regelverk, samordning och stöd, säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog, i ett pressmeddelande.

Fokus ligger nu på att ta ut det skadade virket från skogen, medan friska bestånd får vänta.

– Det är en kamp mot klockan för att hinna ta hand om så mycket som möjligt före utgången av fe​bruari nästa år. Lyckas vi inte kan skadeläget förvärras ytterligare, vilket leder till ännu större ekonomiska förluster för skogsägarna, säger Olof Hansson. 

Södra efterfrågar nu myndighetsåtgärder för att minska skogsskadorna. För ett effektivare virkesuttag bör fler vägar godkännas för tyngre fordon. Och, anser de, för att slippa spridning till frisk skog måste det bli  tillåtet att avverka angripen skog i skyddade områden.

Skador per hektar för respektive verksamhetsområde för Södras medlemsmarker:

Publicerad:
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons