Uppemot 60 000 elever deltog under förra året i de aktiviteter som arrangeras av Skogen i Skolan. Det redovisade SiS nationella kansli som drivs av Föreningen Skogen. SiS är ett samarbete mellan skolvärlden och skogssektorn där skogens folk i elva regioner är med och lär elever och lärare hur skogen fungerar, brukas och är som arbetsplats. Men det gäller för skogsfolket att hänga med när skolan utvecklas.
–Nu ökar kravet på att skogsbesöket passar in i skolans verksamhet, säger Birgitta Wilhelmsson som tidigare har lett Skogen i Skolans nationella kansli och forskat på utomhuspedagogikens möjligheter.
Sedan den nya läroplanen infördes förra året har det blivit tuffare krav på innehållet i undervisningen. Med de nya kraven på lärande kan utrymmet för spontana aktiviteter minska.
–Tänk därför noga igenom hur verksamheten kan läggas upp så att den kopplar till skolans villkor. Här är kursplanerna till stor hjälp. De finns på Skolverkets hemsida. Visa lärarna hur undervisningen i skogen kan hjälpa dem och eleverna att nå sina konkreta mål. Målen kan vara att lära sig om trädslag, skogens kretslopp eller volymberäkning. I samhällskunskap är till exempel skogens värden för den svenska ekonomin värdefull kunskap och där kan industrins roll också passa in bra.
På Skogen i Skolans hemsida finns övningar som kan användas av lärare eller av skogsfolk som är värdar för lektionen. Skogen ger fantastiska möjligheter till undervisning, konstaterar Birgitta Wilhelmsson. Många barn behöver varva teori med praktiska övningar.
–Många lärare vill gärna flytta ut en del av undervisningen men oroar sig för sina kunskaper, säger hon.
Även bland lärare finns ännu föreställningen att regnskogen är världens lungor som producerar en massa överskott på syre. Och många forskare har visat att fotosyntesen är mycket svår att förstå för eleverna. Skogen i Skolan engagerar duktiga människor som kan hjälpa till.
Förutom att utomhusundervisningen ska handla om rätt saker måste den läggas upp så att det verkligen blir ett lärande för barnen.
–Det räcker inte med en dag i skogen där man sätter plant tillsammans och övergripande förklarar skogens kretslopp.
För att det verkligen ska bli ett lärande krävs förberedelse av läraren innan själva skogsbesöket. Vid skogsbesöket kan man sedan bygga vidare på kunskaperna för att därefter bearbeta dem vid återkomsten till skolan.
–I läroplanen står att man ska väcka nyfikenhet hos eleverna och i skogen kan då teoretiska kunskaper från klassrummet knytas ihop med praktiken i fält. En mycket bra kombination!
I stället för att bara gräva ner ett äppelskrutt och en plastpåse och sedan diskutera nedbrytningen kanske man kan gräva ner äppelskrutten i vanlig jord och i en mosse. Då kan man få igång en diskussion: Vad har hänt och varför händer det just i den här biotopen? I samband med att frågor ställs och besvaras kan kunskaperna fördjupas. Här finns förutsättningar att väcka ett stort intresse för skogen på många olika sätt, menar Birgitta Wilhelmsson.
–Det finns så mycket som man kan lära i skogen om läraren planerar väl. Ihop med teorin kan utomhusaktiviteter eller industribesök bli som 1+1=3!
Ur Tidningen SKOGEN 11/2012