Förarflykten måste stoppas, men det blir inte lätt

7 juni 2011 Visst är det bra att attrahera ungdomar att utbilda sig till skogsarbetare, men det är viktigare att ta reda på varför så många ratar maskinföraryrket. Risken är stor att det bara blir "ensamvargarna" som finner yrket riktigt lockande. Självklart måste själva jobbet göras mera attraktivt, men det blir definitivt inte lätt.

SKOGEN nr 2-11 i år tar upp problemet med flykten från maskinföraryrket, under rubriken ”Ensamhet får maskinförare att hoppa av”. Ett antal stora skogsföretag i norr och SMF tar krafttag för att intressera ungdomar för arbete i skogsbruket. Det sker i samarbete med Åsbygdens naturbruksgymnasium i Jämtland, vars utbildningsansvarige Einar Alke efterlyser forskning om de bakomliggande faktorerna till problemen.
I mitt pågående historiearbete om skogsarbetets förändring 1900-2010 (se bland annat SKOGEN nummer 12/2010) gör jag intervjuer av erfarna skogsarbetare och ledningspersoner. Försöker särskilt att förstå vad som hänt de senaste åren och varför det ser ut som det gör idag. Några intressanta examensarbeten har också gjorts, till exempel om maskinförares yrkesavgång (Emelie Bergqvist 2009), skogsarbetets attraktivitet (Karin Valinger 2009) och drivningsentreprenörens allmänna situation (Frans Larsson 2009). Jag är inte färdig än med min insamling och analys men här följer några inslag i den bild av problemstrukturen och förbättringsfronten jag hittills fått fram.

Ensamhet. Maskinförarnas ökande ensamhet har flera orsaker. En är att de personliga kontakterna med avverkningsledarna till stor del har ersatts med elektronisk kommunikation och telefonkontakt. En annan är den starka minskningen av överlappning mellan skiften och nästan totala övergången till raka tvåskift som inneburit minskade kontakter mellan arbetskamraterna. Det finns avverkningsledare och entreprenörer som kompenserar dessa systemförändringar genom att satsa extra på personliga möten i olika former.

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/11.

Text: Bengt Ager
bengt.ager@gmail.com
F d professor i skogsteknik och arbetsvetenskap

Du som är medlem kan läsa hela tidningen här»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb