Förädling kan minska torkstress

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Sprucken granstam
Spricka i en tjugoårig gran i Småland, 2017. Foto: Bo Karlsson/Skogforsk
SKADOR. Skogforsk har funnit samband mellan tunna cell­väggar i veden hos unga granar och spruckna stammar vid extrem torka.

Granar från både Sverige och Norge har jämförts och en slutsats är att ”cellväggstjockleken är den främsta orsaken till att celler i veden kollapsat och i vissa fall resulterat i synliga torksprickor”, skriver Skogforsk på sin sajt.

Annons
Annons

”I färsk splintved från träd med tunn cellvägg och oregelbunden ligninfördelning i cellväggen kunde ljusa band ses. Dessa band skulle kunna användas för att identifiera träd med anlag för torkstress”, skriver man vidare.

Förutom skador på växande granar innebär enligt Skogforsk de tunna cellväggarna även större risk för sprickbildning i torkningsprocessen vid sågverken.

I ett varmare klimat med risk för fler och kanske längre tork­perioder skulle risken för torkstress och i förlängningen sprickskador kunna öka, men 

det kan också finnas sätt att förebygga. Ett sätt är genom förädling. Eftersom tjockleken på cellväggarna är starkt genetiskt styrd kan man försöka gynna den egenskapen vid förädling av plantmaterial. Dessutom har tjockleken på cellväggarna ett starkt samband med vedens densitet, så träd med låg densitet bör tas bort vid förädling.

Även ståndort kan påverka riskerna. Skogforsk skriver: ”I södra Sverige har mycket gran planterats på marker där tall vore det rätta trädslaget. Dessa bestånd löper sannolikt en ökad risk för att drabbas av torkstress och stamsprickor i framtiden.” 

SKOGEN 8/2018

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons