För att möta klimatförändringarna ska Sveaskog öka andelen lövskog. Större motståndskraft mot skador, torka och stormar gör överhuvudtaget att intresset för lövskog ökar.
Dessutom märks en ökad efterfrågan på björktimmer, både i Sverige och internationellt. Men en förutsättning för att den också ska bli kommersiellt intressant är att det finns förädlade plantor av hög kvalitet, skriver Sveaskog i ett nyhetsbrev.
I dag är merparten av all björk i den svenska skogen naturligt föryngrad genom självsådd
– Vi vill bana väg för ett jämnt flöde med björktimmer. Och finessen med förädlad björk är förutom hög kvalitet att den växer fort och på kort tid överstiger klövviltets beteshöjd, säger skogsvårdschef Anna Stridsman, Sveaskog marknadsområde syd.
Den självföryngrade björken växer visserligen fort, i Mellansverige går det att slutavverka efter 35-40 år. Men med förädlade plantor kan såväl kvalitet som tillväxt förbättras, det senare med cirka 20 procent jämfört med självsådd.
Tillsammans med Skogforsk i Sävar tittar Svenska Skogsplantor, som är en del av Sveaskog, på hur förädlingen kan göras mer effektivt. Ett sätt är att ta fram frön specifikt för respektive växtplats.
Ett viktigt mål för samarbetet är att få bukt med de multiskadade ungskogarna i norr.
– På dessa områden kan man istället plantera björk, som visserligen riskerar att betas men som snabbare blir högre än älgen kan nå och inte angrips lika lätt, säger Sara Abrahamsson på Skogforsk, som ansvarar för förädlingen av björk i norra Sverige.
I Sävar anläggs nu två fröplantager i växthus för att dels få avelsträden att blomma tidigare, dels för att inte störas av något externt pollen. Redan om två år kan man börja skörda förädlat björkfrö som kan användas i norra Sverige.
Det är mycket snabbare än för tall och gran, uppger Sara Abrahamsson