För lite rase i ungskogen

28 januari 2019 I mer än hälften av landets 144 älgförvaltningsområden finns för lite rönn, asp, sälg och ek, så kallat rase, i ungskogen, enligt Skogsstyrelsen.

För lite rase i ungskogen

– Det här är den första uppföljning som gjorts efter de nya målen och den visar tydligt att det krävs kraftfulla åtgärder. De här trädslagen behöver öka i skogslandskapet, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Rönn, asp, sälg och ek är inte bara viktiga för mångfalden i skogen. Det är ett viktigt foder för älg och andra hjortdjur. Finns det tillräckligt mycket i landskapet minskar djurens bete på unga tallar. Det är i dag ett stort problem  som varje år orsakar ekonomiska förluster för skogsägarna i miljardklassen.

För att stärka mångfalden och minska viltbetesskadorna har Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen presenterat nya gemensamma mål. Ett av målen gäller mängden av lövträden rönn, asp, sälg och ek (rase).

Det ska finnas minst tio vuxna träd av rönn, asp, sälg eller ek per hektar där de förekommer naturligt i den äldre skogen. För att kunna nå det målet finns en rad andra mål. Bland annat när det gäller antal träd i ungskogen eftersom många av dem försvinner genom exempel viltets bete, konkurrens av andra trädslag och röjning.

Skogsstyrelsens första uppföljning visar att målet för rönn, asp, sälg och ek bara nås i 56 av landets 144 älgförvaltningsområden. Det innebär att över 60 procent av områdena missar målet.

– Jägarna har ett ansvar att reglera viltet så att hjortdjuren inte blir för många. Samtidigt har skogsbruket ett ansvar att både bereda plats och att lämna tillräckligt många av dessa lövträd vid röjning och gallring. Gemensamt fokus och gemensamma krafter behövs för att nå målet, säger Christer Kalén.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb