För hundra år sedan

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGEN 100 år
Det första numret av tidningen SKOGEN kom redan 1914 och för hundra år sedan kunde man läsa om bland annat detta.

SKOGEN 100 årEuropa skälver under jättekampen, påpekar ordföranden vid Skogsvårdsföreningens (det vill säga Föreningen Skogens) årsmöte. Men det pågående världskriget ger åtminstone höga priser på nästan alla skogsprodukter. 

Höga papperspriser drabbar dock även tidningen SKOGEN. Tidningsutgivarna i Norrland planerar för sin del ett eget pappersbruk för att få papper till ”skäligt pris”.

Flera annonsörer i tidningen efterlyser bark från gran, ek, björk och vide. Kriget gör att läder­fabrikerna köper råvara till inhemska ­garvämnen från skogs­ägarna.

Annons
Annons

Färgpåse från 2016Färgpåsen ”Klappa lätt” för märkning vid trädräkning – kanske årets jul­klapp 1916?Såddrutor kan med fördel hackas upp ända fram till snön faller, tipsar tidningen. Vintern kan användas både till avverkning och till att plocka bort kvarstående småträd och andra rester efter avverkning.

Kolningen sysselsätter vid den här tiden många småbrukare och närmar sig tio miljoner kubik­meter. Men massaindustrin växer snabbt i Mellansverige och köper nu det bättre virket. Kolarna får nöja sig med krokigt och klent virke och kolningen flyttar ­norrut.

Tillverkning av smördrittlar (laggkärl) beskrivs väl­illustrerat på tio sidor för den som vill tjäna pengar på att såga upp bok för ändamålet.

Exkursion 2016Föreningens exkursioner har lång och stolt historia.En linbana står klar för transport av virke från Jämtland in i Norge. Transporten växlar mellan flottning över sjöar och etapper med sammanlagt närmare fem kilometer linbana.

Engelska importörer tvingar oss svenskar att handla timmer i tum och fot, men ved borde vi väl ändå kunna handla i meter och centimeter, menar en Tor Jonsson i en debattartikel.

Frötillgången är dålig i stora delar av landet det här året, både för gran, tall och björk. Som tur var finns dock mycket frö i lager, tröstar ­SKOGEN.

SKOGEN 11/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons