För hundra år sedan

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGEN 100 år
Det första numret av tidningen SKOGEN kom redan 1914 och för hundra år sedan kunde man läsa om bland annat detta.

SKOGEN 100 årEuropa skälver under jättekampen, påpekar ordföranden vid Skogsvårdsföreningens (det vill säga Föreningen Skogens) årsmöte. Men det pågående världskriget ger åtminstone höga priser på nästan alla skogsprodukter. 

Höga papperspriser drabbar dock även tidningen SKOGEN. Tidningsutgivarna i Norrland planerar för sin del ett eget pappersbruk för att få papper till ”skäligt pris”.

Flera annonsörer i tidningen efterlyser bark från gran, ek, björk och vide. Kriget gör att läder­fabrikerna köper råvara till inhemska ­garvämnen från skogs­ägarna.

Annons
Annons

Färgpåse från 2016Färgpåsen ”Klappa lätt” för märkning vid trädräkning – kanske årets jul­klapp 1916?Såddrutor kan med fördel hackas upp ända fram till snön faller, tipsar tidningen. Vintern kan användas både till avverkning och till att plocka bort kvarstående småträd och andra rester efter avverkning.

Kolningen sysselsätter vid den här tiden många småbrukare och närmar sig tio miljoner kubik­meter. Men massaindustrin växer snabbt i Mellansverige och köper nu det bättre virket. Kolarna får nöja sig med krokigt och klent virke och kolningen flyttar ­norrut.

Tillverkning av smördrittlar (laggkärl) beskrivs väl­illustrerat på tio sidor för den som vill tjäna pengar på att såga upp bok för ändamålet.

Exkursion 2016Föreningens exkursioner har lång och stolt historia.En linbana står klar för transport av virke från Jämtland in i Norge. Transporten växlar mellan flottning över sjöar och etapper med sammanlagt närmare fem kilometer linbana.

Engelska importörer tvingar oss svenskar att handla timmer i tum och fot, men ved borde vi väl ändå kunna handla i meter och centimeter, menar en Tor Jonsson i en debattartikel.

Frötillgången är dålig i stora delar av landet det här året, både för gran, tall och björk. Som tur var finns dock mycket frö i lager, tröstar ­SKOGEN.

SKOGEN 11/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons