Handelsutbytet med främmande länder fortsätter att krympa. Priserna till Tyskland har varit bra, men nu finns det osäkra fordringar där.
Ny inhemsk efterfrågan ersätter industrivirkesexport, konstaterar SKOGEN. Virket används nu till drivmedel, stenkol, djurfoder, rep och bomull.
”Fredskrisen” måste förberedas. Konkurrensen i skogsindustrin kommer att öka när soldaterna återvänder hem. Men kanske kan det kompenseras av efterfrågan från Europas återuppbyggnad.
Lappmarkslagen förlängs några år i väntan på en större förändring. Bland annat väntas all skog då föras in under samma skogsvårdslag.
Skogsvårdsstyrelsernas förbund läggs ner. Den tre år gamla Skogsstyrelsen har tagit över den samordnande rollen.
Avskjutningen av älg har ökat från 500 till 12 000 på 20 år. Man har dock lyckats få ner stammen i syd: ”Älgen är ett villebråd som icke passar i våra allra sydligaste landsdelar med den intensiva lövskogsskötsel som där bedrivs.”
”Odugliga småstammar” är ett uttryck som kostar oss miljontals kronor. Små träd kan så småningom bli stora! Det menar Uno Wallmo, vän av ordnad blädning och tidigare vice ordförande i Föreningen för skogsvård (som sedermera blev Föreningen Skogen).
Reduktionsplikt för stenkol och koks diskuteras i spalterna. Mer inblandning av ved skulle öka virkespriserna. Annars uppnår brännved bara bra priser under varje världskrig. Bättre priser mellan krigen behövs för skogsvården.
Yrkesinspektören berättar vad han kontrollerar i skogen: Antal minderåriga på arbetsplatsen och att de lärs upp ordentligt av äldre kamrater. Att kockan har materiel för första hjälpen och att hon har gått kockakursen som funnits i sju år.
Likaså kontrolleras att arbetsgivare bedriver propaganda för skadefritt arbete och att saxar och krokar har skarpa spetsar.
Vattenfallsstyrelsen vill få rätt att döda spillkråkor och förstöra deras bon. Men bara på stolpar för spänning över 7 000 volt. Domänstyrelsen tillstyrker.
BENGT EK är tidigare chefredaktör för SKOGEN och generalsekreterare i föreningen.