För 30 år sedan

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
För precis 30 år sedan rapporterade SKOGEN från de stora gräshyggena som bredde ut sig bakom järnridån.

"Sedan fem år dör skogen över stora sammanhängande arealer" rapporterade Leif Strömquist. I samma nummer kunde man på debattplats läsa ett upprop för stopp på 5:3-kampanjen och satsning på löv här i Sverige. "Grandöden är redan här" löd rubriken. Europeiska skogschefer var eniga: "Föroreningarna måste minska!". Skjut på kolsatsningen några år, manade också SCAs skogsvårdschef Stig Hagner.

Annons
Annons

Ladda ner och läs artikeln om skogsdöden i öst.

Visste du förresten att du på Föreningen Skogens medlemssidor kan söka artiklar från de senaste åren och ladda ner som pdf? Det gör du här

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons