Ny studiecirkel

Folkbildning på gång!

15 januari 2024 Nu startar Föreningen Skogens och Studieförbundet Vuxenskolans gemensamma studiecirklar. Utgångspunkt är Gunnar Wetterbergs storsäljande fackbok ”Träd – en vandring i den svenska skogen”.

Folkbildning på gång!
Nu är studiecirkeln officiellt invigd! Gunnar Wetterberg i mitten flankeras av Föreningen Skogens styrelseordförande Mats Sandgren (till vänster) och Jens Öst från Studieförbundet Vuxenskolan. Foto: Jens Fältskog

Den populäre författaren och föreläsaren Gunnar Wetterberg var själv på plats ute på norra Djurgården vid den officiella kickoffen för satsningen på en studiecirkel i Föreningen Skogen och Studieförbundet Vuxenskolans (SV) regi.

Idén till boken fick Gunnar när han arbetade i sin egen skog i norra Skåne. Han hade nyligen avslutat ett annat bokprojekt och förlaget undrade om han hade något nytt på gång.

– Jag jobbade med motorsågen när det slog mig att jag skulle skriva om den svenska skogen, det är ju det roligaste jag vet, säger han.

Det är med Gunnars godkännande som Mats Blomberg från Föreningen Skogen och Jens Öst, utvecklingsledare på SV, tagit fram ett utbildningsmaterial med Gunnars bok som inspirationskälla och utgångspunkt.

Och det har de gjort med den äran enligt Gunnar Wetterberg:

– Mats och Jens har gjort det fantastiskt, jag hade inte kunnat göra det bättre själv!

Viktiga inspel i utbildningsmaterialet har även kommit från Grenverket, en ideell förening för skogsintresserade kvinnor i Blekinge. De genomförde under hösten en pilotversion av studiecirkeln och har bidragit med pedagogiska synpunkter.

Målet för de som genomgår studiecirkeln är att ge dem ett grepp om hur skogen har använts, tjänat, och berikat oss sedan forntiden fram till våra dagar, men även att glänta lite på dörren till vad som är på gång framåt.

Parallellt med de fem träffarna är det meningen att deltagarna under tiden ska läsa boken från pärm till pärm. Något som inte kommer att bli några problem, enligt Mats Blomberg.

– Boken är briljant! Väldigt seriöst och med massor av fakta men skriven så att det inte blir tungläst. Och så får man möta en massa människor som gjorde allt det som hänt i skogen möjligt, säger han.

Kursupplägget är ganska enkelt och kompakt: Tre träffar på runt två timmar med läsning och diskussioner kring olika ämnen. En kväll med en föreläsning av någon intressant person från den skogliga sektorn, och så en avslutande dag ute i fält som kan ha varierande innehåll. Cirkelledarna har tillsammans med deltagarna stora möjligheter att själva utforma upplägget.

Jens Öst från SV är glad över samarbetet med Föreningen Skogen, två organisationer med mycket gemensamt, enligt honom:

– Frågan är varför vi inte har gjort det tidigare. Föreningen Skogen har alltid haft folkbildande syften så det är naturligt för oss att samarbeta, säger han.

Första gruppen ut är ett gäng i Lerum, som drar i gång sin cirkel i slutet av februari. Och Mats Blomberg kommer själv att vara cirkelledare hemma i Kalmar när man kommer i gång någon gång under tidig vår.

– Det bästa är om man hinner avsluta någon gång i april. Efter det tenderar folka att vara upptagna med mycket annat, säger Mats.

I dagsläget finns inget konkret mål på hur många studiecirklar i det här ämnet som Föreningen Skogen och SV kommer att arrangera tillsammans. Planen är än så länge lite lös i kanterna, men tanken är att fler ska starta i höst och kunna leva vidare under flera år.

– Förhoppningsvis kan det bära över många studieår, för grundmaterialet är väldigt bra. Nu hoppas jag att LRF och skogsägarföreningarna hjälper till att sprida det här till sina medlemmar, säger Mats Blomberg.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb