Utsläppen av koldioxid härstammar främst från användningen av stenkol och olja och från tillverkningen av cement. Från naturskyddets synvinkel borde man därför starkt markera betydelsen av att minska förbrukningen av stenkol, olja och cement och att ersätta den med förnybara produkter. Det här går inte om man inte är beredd att prioritera användningen av förnybara råvaror från skogen.
Att bara låta skogen stå innebär visserligen att kolförrådet i skogen ökar över tid till en början men samtidigt börjar skogens tillväxt att minska till följd av åldrande träd och ökade avgångar på grund av stormar och insektsangrepp. Alla förstår ju att det inte går att öka skogens kolförråd hur mycket som helst. Till slut ryms det inte mer träd i skogen och när det dör lika mycket träd som det växer har man kommit till en punkt då skogen inte längre kan göra någon ytterligare klimatnytta.
Genom att sköta våra skogar så att vi klarar miljöhänsyn och samtidigt uppnår högre tillväxt och därmed skapar möjligheter till ökad avverkning kan vi bidra till att både rädda klimatet och utveckla Sveriges och Finlands satsningar på den framtida bioekonomin, skriver professorerna Pekka Kauppi och Tomas Lundmark i en replik till Greenpeace. Miljöorganisationen anser att man måste fyrdubbla skyddet av skog för att rädda klimatet och hotade arter.