Flygbränsleprojekt siktar på svensk skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrébild. Foto: Kristoferb, engelska Wikipedia.
Ett projekt vill starta storskalig produktion av bioflygbränsle i Sverige. Som råvara vill man använda svensk skog.

Det är IVL Svenska Miljöinstitutet som tillsammans med föreningen Fly Green Fund nu startar projektet. I dagsläget produceras bioflygbränsle enbart vid en anläggning i Kalifornien och det vill projektet ändra på. Siktet är inställt på den svenska skogen för att få tillgång till lokalproducerat bioflygbränsle.

Annons
Annons

– Flyget står för stora och ökande koldioxidutsläpp. Förnybart flygbränsle från skogsråvara kan både minska klimatavtrycket från svenskt flyg, samtidigt som det skapar nya och hållbara inkomstkällor för skogsindustrin, säger Erik Furusjö, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

Projektet Bioflygbränsle från skogsråvara är ett så kallat steg 1-projekt inom Vinnovas program Utmaningsdriven innovation. Det börjar med en förstudie där man kommer att identifiera de mest lovande teknikerna för att producera bioflygbränsle från skogen samt utveckla affärsmodeller. Men det slutliga målet är högt satt. Här ska skapas en flygbränsleregion med lokal produktion som exporterar både kunskap och råvara.

– Vi tror att Sverige har stora möjligheter att bli en föregångare i utvecklingen av bioflygbränsle. Vi har råvaran, erkända forskare inom området, resenärer som vill resa hållbart, politiskt stöd, en skogsindustri som förbereder sig för en marknadsförändring och årtionden av erfarenhet från bearbetning av biomassa, säger Maria Fiskerud, vd för Fly green Fund.

 

Publicerad:
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons