Flera prishöjningar hos Södra

11 mars 2022 Södra höjer priserna på såväl timmer som massa- och bränsleved. Man inför också en kompensation till maskinentreprenörer för höjda bränslepriser.

Flera prishöjningar hos Södra

Det råder stor osäkerhet i Europa, inte minst genom kriget i Ukraina, samtidigt som efterfrågan på träprodukter är stor. Enligt Södra gör de därför ”en bred prishöjning” för att säkra industrins råvarutillgång och medlemmarnas lönsamhet. Prishöjningen genomförs den 11 mars.

– Skenande kostnader, inte minst på drivmedel, påverkar familjeskogsbruket negativt och försvårar uttaget av råvara från skogen. Vi ser en allt tuffare situation för Södras 52 000 medlemmar. För att motverka detta så väljer vi nu att göra en bred prishöjning på virke, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog, i ett pressmeddelande.

Södra kommer också att kompensera för ökade bränslepriser till de närmare 200 maskinentreprenörsföretag som man nu samarbetar med. Ersättning för de senaste månaderna betalas ut retroaktivt. Framåt kommer man också att uppdatera sitt dieselindex månadsvis i stället för kvartalsvis.

– Läget är just nu exceptionellt. Det är centralt att entreprenörerna kan utföra arbete i skogen och därför ersätter vi för den senaste tidens kostnadsökning. Det är rimligt att vi i Södra temporärt tar denna kostnad gemensamt utan att föra över kostnadsökningen på våra medlemmar. En ytterligare anledning är att många skogsägare tvingas skjuta upp sina avverkningar på grund av att vi måste prioritera stormupparbetning för att undvika stora granbarkborreangrepp i sommar, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog.

Följande prishöjningar görs från 11 mars:

  • Normaltimmer av gran och tall höjs med 30 kr/m³fub

  • Klensortiment och kubb av barr höjs med 30 kr/m³fub

  • Barr- och lövmassaved höjs med 30 kr/m³fub

  • Bränsleved höjs med 30 kr/m³fub

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb