Fler vill köpa skog och bo på landet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Björn Svensson, SKOGENbild.
Coronapandemin tycks öka intresset för att investera i skog. Dessutom vill fler bo på sin skogsfastighet.

Snittpriset på skogsmark har stigit med 2,5 procent under det första halvåret i år. Det visar en sammanställning av fastighetsmäklaren Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult).

Annons
Annons

”Både prisbild och köparintresse ligger på något högre nivåer än innan krisen. Vi har sett ett tydligt ökat intresse för att köpa skog och mark i spåren av corona. Säljarna däremot har varit mer försiktiga och de som varit på gång att sälja har ”suttit stilla i båten” medan intressenterna samlats kring de något färre fastigheter som bjudits ut, ofta till höga priser, kommenterar Per Skargren, segmentschef för skog och lantbruk, i ett pressmeddelande.

Sett till region har genomsnittspriserna stigit med 5,1 procent i norra, 6,9 procent i mellersta men sjunkit med 2,7 procent i den södra regionen. Detta enligt statistik baserat på affärer förmedlade av Ludvig & Co. Räknar man per hektar har dock priserna även stigit i södra Sverige. Det är de områden som drabbats hårt av granbarkborren som står för prisnedgången. I övrigt syns alltså en prisökning även i söder.

I statistiken syns tydligt att den vanligaste skogsköparen är den som redan äger skog, Och det är en kategori som dessutom ökar kraftig. Det här innebär att snittstorleken på fastigheterna blir större. Att bo på skogsgård tycks också bli mer populärt.

 

FLER FLYTTAR FRÅN STAN

”Vi ser en generell prisuppgång över landet men prisskillnaden är stor. I norr är det ofta långa transportavstånd då det avverkade virket ska transporteras till sågverk och massabruk, vilket också påverkar priset genom något högre kostnader. Under våren har vi sett ett ökat intresse av att vilja flytta från stan till landet och bosätta sig på skogsfastigheten, kanske som en effekt av smittspridningen. I bland annat Jämtland vittnar våra mäklare att den trenden varit stark och där ser vi även en stark prisökning, säger Janne Nilsson tillförordnad chefsmäklare.

I snitt har prisnivån på skogsmark ökat med elva procent under de senaste fem åren.  Och intresset för skogsmark bedöms att stå sig. Prognosen för hösten är i nivå med vårens priser.

”Oron på finansmarknaden förväntas vara kvar ett tag vilket ökar intresset för att investera i skog och mark samt att intresset för att flytta ut på landet har fått en nytändning”, skriver Ludvig & Co.

 

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons