Fler störningar i tallföryngringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fler toppskott hos tallplantor syntes efter den varma sommaren. Foto: Karl-Anders Högberg, Skogforsk.
Inventeringar visar att tillväxtstörningar i tallföryngringar i sydöstra Sverige ökade efter sommaren. Den extrema värmen kan ha spelat in, men mer forskning krävs för att ta reda på orsaken.

Av de plantor som inventerades under hösten 2018 hade 16,8 procent dubbla eller flera toppskott. Det är en klart högre frekvens än vårinventeringens 4,1 procent, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

 Även proleptiska skott, det vill säga skott som skjuter under sensommar och höst, liksom antalet knoppar i översta knoppkransen var högre i höstinventeringen.

– Den högre frekvensen tillväxtstörningar som konstaterades i höstinventeringen är oroande. Osäkerheten kring vad som ligger bakom problemen kvarstår. Den extrema sommaren 2018 kan ha spelat en roll, men på vilket sätt är oklart, säger Karl-Anders Högberg, ansvarig forskare på Skogforsk.

I höstinventeringen undersöktes även fyra sådda föryngringsytor. Dessa visade sig också ha störningar men i mindre omfattning än planteringarna.

Sökandet efter orsaken till problemen fortsätter med experiment i fält under 2019. Dessutom kommer görs inventeringar nu under våren.

Fakta: Inventeringarna av tallföryngringar har letts av Skogforsk med deltagare från Södra, Sveaskog och Skogsstyrelsen. De ägde rum under våren och hösten 2018.

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons