Fler störningar i tallföryngringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fler toppskott hos tallplantor syntes efter den varma sommaren. Foto: Karl-Anders Högberg, Skogforsk.
Inventeringar visar att tillväxtstörningar i tallföryngringar i sydöstra Sverige ökade efter sommaren. Den extrema värmen kan ha spelat in, men mer forskning krävs för att ta reda på orsaken.

Av de plantor som inventerades under hösten 2018 hade 16,8 procent dubbla eller flera toppskott. Det är en klart högre frekvens än vårinventeringens 4,1 procent, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

 Även proleptiska skott, det vill säga skott som skjuter under sensommar och höst, liksom antalet knoppar i översta knoppkransen var högre i höstinventeringen.

– Den högre frekvensen tillväxtstörningar som konstaterades i höstinventeringen är oroande. Osäkerheten kring vad som ligger bakom problemen kvarstår. Den extrema sommaren 2018 kan ha spelat en roll, men på vilket sätt är oklart, säger Karl-Anders Högberg, ansvarig forskare på Skogforsk.

I höstinventeringen undersöktes även fyra sådda föryngringsytor. Dessa visade sig också ha störningar men i mindre omfattning än planteringarna.

Sökandet efter orsaken till problemen fortsätter med experiment i fält under 2019. Dessutom kommer görs inventeringar nu under våren.

Fakta: Inventeringarna av tallföryngringar har letts av Skogforsk med deltagare från Södra, Sveaskog och Skogsstyrelsen. De ägde rum under våren och hösten 2018.

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons