Fler klädkedjor vill ha Södras massa

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
​​​​​​​Nu inleder Södra samarbete med ytterligare en klädkedja som ska tillverka plagg av återvunnen textil och skogsråvara.

 Den här gången är det Lindex som ska tillverka kläder av den nya massan. Södra levererar 250 ton viskosfiber som går under varumärket Oncemore. Det ska resultera i en miljon plagg som börjar säljas hos Lindex i början av 2023..

Annons
Annons

Södras vd Lotta Lyrå säger i ett pressmeddelande att endast en bråkdel av de hundra miljoner ton textilier som produceras i världen varje år återvinns. Men med Södras storskaliga process kan återvunnen textil "ta steget in i den cirkulära ekonomin".
Lindex uppger att de har som mål att allt deras material ska vara antingen återvunnet eller komma från hållbara källor år 2025.
– I dag finns det stora utmaningar kring storskalig återvinning av textil där Oncemore är en viktig möjliggörare. Genom vårt samarbete kan vi bidra till en mer hållbar textilindustri samtidigt som vi tar ytterligare kliv på vår cirkulära resa och minskar vår miljöpåverkan, säger Annette Tenstam, strategisk ledare för miljö- och hållbarhetsfrågor, hos Lindex.
 
Nyligen tillkännagavs att klädkedjan Bestseller börjat sälja skjortor i Södras material under sitt varumärke Jack & Jones.
Viskosfibern produceras vid Södras massabruk i Mörrum i Blekinge. Produktionen baseras på förädling av skogsråvara från Södras medlemmars skogar samt återvinning av textilavfall. Textilavfallet samlas in i norra Europa och är bland annat gamla lakan, handdukar, kläder eller andra textilier.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons