Fler jägare vill ha större älgstam

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mats Bildström, SKOGENbild.
Sedan en ny älgförvaltning infördes 2012 har älgstammen minskat med 20 procent. Nu ökar andelen jägare som tycker att älgstammen är för liten, enligt en undersökning från SLU.
2013  tyckte knappt 40 procent av jägarna att älgstammen var för liten. Idag har andelen passerat 50 procent.  
Andelen skogsägare med samma åsikt är ungefär 20 procent (se grafik).
Uppgifterna kommer från en rapport som forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) arbetar med. Nyligen presenterade ett kapitel där man intervjuat slumpvis utvalda skogsägare och jägare om inställningen till älgförvaltningen.
Rapporten visar att bland de privata skogsägarna anser fler än hälften att älgstammen är lagom, medan en fjärdedel vill sänka stammen ytterligare.
Bland jägarna anser drygt 40 procent att älgstammen är lagom. Andelen som vill minska den är endast någon procent.
–Jämför vi attityderna 2013 med 2021 så har det skett en tydlig förändring bland jägarna, där en allt större andel vill ha fler älgar, säger Fredrik Widemo, som forskar om klövvilt och attityder till vilt, i ett pressmeddelande från SLU. Där nämns även Skogsstyrelsens uppgifter om att skogsskadorna ligger kvar på samma nivå, trots minskad älgstam.
– För att få till en bra förvaltning där olika intressenter samverkar är det viktigt med kunskap om vad olika grupper tycker och tänker kring dessa frågor. I dag vill många jägare ha fler älgar, skogsägarna tycker antalet är lagom medan förvaltningsmålen säger att vi ska minska antalet. Det kan leda till konflikter när en av grupperna ska utföra jobbet, säger Fredrik Widemo.
 
 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons