Fler giftfria plantor

Bild för Gunilla Lidén Written by Gunilla Lidén On the
Sundins Skogsplantor satsar på kemikaliefria plantor. Det blir istället en ökad andel plantor med vaxskydd mot snytbaggeangrepp. Metoden är effektiv och försäljningen av plantor till FSC-certifierat skogsbruk kan öka.

Tillsammans med Södra skogsägarna och Ramlösa Plantskola har Sundins Skogsplantor genomfört ett utvecklingsprojekt med syfte att göra vaxbehandlade plantor till ett fullgott alternativ till kemikalier för att skydda plantor mot snytbaggeangrepp.

Erfarenheterna från vårens försäljning  är så goda att Sundins Skogsplantor bestämt sig för att börja sälja vaxbehandlade plantor i betydligt större skala. SLU har utvärderat vaxmetoden och skyddseffekten är mycket god, Ove Fransson, VD på Sundins Skogsplantor.

Såväl täckrot som barrot och pluggplantor vaxas och planen är att vaxa 1/3 av plantorna till våren 2013. Till säsongen 2014 bestämmer kunderna volymen, Sundins Skogsplantor är beredda att vaxa 100% av sina plantor om det är vad kunderna vill ha.

 

Annons
Annons

Publicerad:
Bild för Gunilla Lidén
Gunilla Lidén
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons