Fjolårsblom ger frörekord

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Blommande gran
Blommande gran i Hakarp i Blekinge sommaren 2019. Foto: Le Carlsson/SKOGENbild
FÖRÄDLING. Aldrig tidigare har Skogforsk hanterat så mycket frön som i år. Det är ett resultat av förra årets granblomning.
Tidningen SKOGEN 8/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Den omfattande granblomningen under förra året stimulerades i sin tur av den varma sommaren 2018. Försöksstationen i Sävar har hanterat drygt 20 000 kg orensat frö av tall, gran, contorta och lärk i år. Ett normalt år rör det sig om cirka 6 000 kilo och granen står för den största ökningen. 

Det är glädjande, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande, eftersom det senaste tio åren har rått stor brist på granfrön.

”Ett kilo frön innehåller ca 150 000 frön, frön som är framtidens skogar. Att få tillgång till en så stor mängd förädlat granfrö som i år, ger därmed goda förutsättningar för framtida skogsproduktion,” skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

Fröplantager runtom i landet har skickat in orensade frön till Skogforsk som förbereder dem för sådd. När de har rensats, tvättats och testats skickas utvalda frön till plantskolor.

Fröna är också värdefulla – ett kilo kostar cirka 20 000 kronor.

SKOGEN 8/2020

Annons
Annons

Läs mer om fröförädling på Skogsforsk webbplats

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  När pappersbruken faller

  När man fäller två fåglar med två hagelskott i snabb följd kallas det som bekant doublé. Vad det skulle heta med tre skott och fåglar vet jag inte, kanske helt enkelt engelskans hattrick? 
 • Annons
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • Annons
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Annons