Fjärrstyrd virkeslastare klarar skarpt läge

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I veckan utförde för första gången en fjärrstyrd virkeslastare, uppkopplad via 5G, lastning vid virkesterminal under verkliga förhållanden.

Demonstrationen gjordes vid SCA:s virkesterminal i Torsboda utanför Timrå. Resultaten har varit lyckade, enligt ett pressmeddelande från Skogforsk.

Annons
Annons

– Målet med forskningsprojektet är att undersöka hur ny teknik så som 5G kan möjliggöra att de hundratals virkesterminaler som finns runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda virkeslastare i framtiden. Testerna som gjorts under veckan har visat att tekniken fungerar, att det går att köra samt lasta och lossa timmer med fjärrstyrning, säger Mattias O´Nils, ledare för 

Det är Volvo CE som har byggt om och utrustat en L180 höglyft med uppkopplade kameror och sensorer som gör det möjligt att fjärrstyra den på distans. Genom 5G-teknik skickas all data utan fördröjning. Det är helt avgörande för att kunna genomföra fjärrstyrningen med precision och på ett säkert sätt, skriver Skogforsk.

Fjärrstyrning uppges ge fördelar som säkrare arbetsmiljö och möjlighet för en operatör att sköta flera terminaler samtidigt.

I forskningsprojektet undersöks även lagar och regelverk för att klara juridiken kring en kommersialisering. 

– Arbetsmiljölagen och maskindirektivet ställer stora krav på rutiner och säkerhet för maskinen och dess system men även för arbetsområdet i syfte att kontrollera vem eller vilka som befinner sig där. Det handlar främst om att undvika olyckor där människor kan komma till skada, säger Jan Johansson, forskare på Skogforsk.

Bakom forskningsprojektet Remote Timber står Mittuniversitetet, SCA, Volvo Construction Equipment, Telia, Biometria och Skogforsk. Forskningsprojektet finansieras av de deltagande parterna och av Vinnovas program för Fordonsstrategisk Forskning och Innovation, FFI. 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons