I dag har staten genom Kammarkollegiet överklagat domarna.
Enligt Skogsstyrelsen är det fortsatt oklart rättsläge i flera avgörande frågor. Därför behövs en vägledande dom från Mark- och miljööverdomstolen.
– Överklagandet gör att ärendena drar ut på tiden ytterligare och det beklagar jag. Ändå kan jag inte bortse från att det fortsatt är ett otydligt rättsläge och att nuvarande dom inte ger tillräckligt tydliga spelregler för inblandade aktörer. Det behövs en vägledande dom från högre instans, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i etts pressmeddelande.
Det var den 17 januari som mark-och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt kom med fem domar där markägare som nekats avverka på grund av höga naturvärden, fick ersättning med 125 procent av marknadsvärdet, motsvarande ersättningen för naturreservat. Fastigheterna har dock inte något formellt skydd.
Tillsammans med Kammarkollegiet, som företräder staten i domstolen, har Skogsstyrelsen analyserat domarna och anser nu att det behövs ytterligare vägledning i flera frågor. Mark- och miljödomstolens domar är inte tillräckligt klargörande, enligt Skogsstyrelsen. Det handlar bland annat om hur man ska se på tillståndsplikten för avverkning i fjällnära skog. Det finns tidigare domar som pekar i olika riktning.
När det gäller ersättningsfrågan skriver Mark- och miljödomstolen i sitt resonemang i domarna att ”… det inte finns några klara rättsregler om vad som ska gälla i nu angivet fall”, vilket ytterligare stärker Skogsstyrelsens uppfattning om att det behövs vägledande rättspraxis.
– Det finns sammantaget en rad skäl till varför staten i dag skickat in en överklagan, som ytterligare kommer att kompletteras senare i Mark- och miljööverdomstolen. Därefter återstår det att se om domstolen meddelar prövningstillstånd, säger Cecilia Hedman, Skogsstyrelsens chefsjurist.
Skogsstyrelsens skriver också i pressmeddelandet att tidigare utredningar visar att det finns brister i hur lagstiftningen har utformats och att kopplingen mellan skogsvårdslagen och miljöbalkens ersättningsregler är otydlig. Skogsstyrelsen gjorde därför i maj 2018 regeringen uppmärksam på att delar av skogsvårdslagen som rör fjällnära skog behöver ses över.