Fjällnära ersättningsärenden prioriteras

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsen lovar att skyndsamt slutföra hundra pågående ersättningsärenden rörande fjällnära skog.
Skogsstyrelsen ”kraftsamlar” för att klara alla ersättningsärenden rörande nekad avverkning i fjällnära skog, uppger man i ett pressmeddelande.  
Arbetsbördan på myndigheten har ökat sedan Mark- och miljööverdomstolen i maj slog fast att skogsägarna har rätt till ersättning då de nekas avverkning på grund av höga naturvärden. 
Dessutom konstaterade tidningen Altinget nyligen att myndigheten varken begärt eller fått ökade anslag från regeringen för att klara de avsevärda kostnader som uppstår när intrångsersättning ska utbetalas till de fjällnära skogsägarna. 
Men nu lovar alltså myndigheten att omprioritera. Man kommer att koncentrera sina fältbesök till de fjällnära markerna för att hinna med innan snön lägger sig, enligt  pressmeddelandet.
”Vi har mer än hundra pågående ärenden om ersättning som vi ska slutföra så skyndsamt som möjligt. I varje ärende finns en kommunikation med markägaren eller markägarens ombud”, säger Staffan Norlin, chef för region Nord på Skogsstyrelsen.
Myndigheten lovar också att löpande hantera nya avverkningstillstånd rörande fjällnära skog.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons