Anledningen är att ersättningen ska tas upp till beskattning i inkomstslaget näringsverksamhet och inte i inkomstslaget kapital, enligt ett ställningstagande från Skatteverket.
Det gör att skatten riskerar att bli mycket högre än för den skogsägare som ersätts vid bildande av ett naturreservat.
Ersättningen i båda fallen bestäms på samma sätt, det vill säga som intrångsersättning motsvarande rådighetsinskränkning för all framtid med ett schablonmässigt tillägg på 25 procent.
Skatteverket anser dock att den som nekats avverka i fjällnära skog kan ansöka på nytt om tillstånd att avverka och skriver i sitt ställningstagande:
”Vid en senare prövning kan det inte uteslutas att naturvärdena bedöms på ett annat sätt än vad som gjordes vid det tidigare ansökningstillfället. Det kan inte heller uteslutas att en avverkning som utförs på ett mindre ingripande sätt, än som planerades vid den tidigare ansökan, kan bedömas vara förenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för naturvården eller kulturmiljövården.”
Skatteverket anser därmed inte att den som fått ersättning på grund av nekat avverkningstillstånd i fjällnära skog har sålt en del av sin fastighet.
På inkomst från kapital läggs en statlig skatt.
Skatt på inkomst från näringsverksamhet är i första hand kommunal, men vid höga inkomster tillkommer även statlig skatt.