Fira skogen 21 mars

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Är du ensamstående förälder? Ta med dig barnen den 21 mars! Fira Internationella skogsdagen på plats i skogen! Du har en alldeles särskild möjlighet att fira den här dagen eftersom den också är utsedd till singelföräldrarnas dag.

Dagen är förresten värd att fira oavsett civilstånd. Brukande av skogen framställs ofta som destruktiv – och på många håll i världen är det så. Men nu vill FN visa på all nytta vi människor har av hållbart brukad skog. I år ligger fokus på skogen som klimatvänlig energikälla: ”Skogen: naturens kraftverk”. Så grilla några korvar i skogen och njut av värmen, sällskapet och omgivningen. Folk firar med dig runt om i världen.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 2/2017Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Lägg korven i ett franskbröd så har du också uppmärksammat franskbröddagen som lite lättsamt firas samma datum. Och ta med dig någon i vänkretsen med Downs syndrom, så firar du hennes eller hans dag som infaller samtidigt. Firandet av internationella dagen mot ras­diskriminering manar till att bjuda in en nykommen svensk till brasan och därmed kan du också bocka av artighetsdagen. 

Om du sedan läser lite poesi vid brasan har du hunnit med världspoesidagen. Njut skogens ­fantastiska dofter också den 21 mars, det är ju inter­nationella doftdagen. Och om du efter en lång dag ­kryper till kojs tidigt håller du sömndagen i ära medan du tänker tillbaka på en skön dag och helgar minnets dag.

Tänk så mycket gott det finns att fira här i världen, på bara en dag. För egen del firar jag den dagen inomhus: Föreningen Skogen arrangerar Skogens dag i riksdagen. Även våra politiker bör ju påminna sig allt som skogen kan ge människan med en framsynt politik. Kanske har du också anmält dig?

Dessutom uppmärksammar förresten Skogssällskapet påpassligt den 21 mars skogen som arena för integration. Hoppas att många fler företag och organisationer pla­nerar manifestationer.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareInnan du bläddrar vidare i senaste numret av tidningen SKOGEN vill jag gärna dela med mig av ett helt annat glädjeämne: Vi på redaktionen är lite extra glada åt att få skicka ut just det här numret av tidningen. Vi nördar nämligen ner oss i ämnet gallring: Ja eller nej? Tidigt eller sent? Ta ut grova eller ­klena träd?

Att forma den skog som vi ska leva med, och att skapa ett gott ekonomiskt resultat, det är väl det som gör skogsbruk så härligt? Att vi på redaktionen får dela med oss av vad vi ­hittat till alla er som är landets främsta skogsbruks­entusiaster – det gör varje dag värd att fira som skogarnas dag. Hoppas att du läser något som får dig att pröva något nytt!

SKOGEN 2/2017

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons