Fira helgen med bröl

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu är det säsong för kronhjortsbröl. Foto: Lars Nilsson.
Det är nu i september du har chans att få lyssna på kronhjortens bröl - ett av de mest kraftfulla läten som finns i svensk natur och som närmast kan liknas vid ett lejons rytande, skriver Svenska Jägareförbundet.

Varför brölar kronhjorten?

Annons
Annons

-Syftet med brölet är dels att verka stor och stark inför rivaler, dels att försöka attrahera hindar, säger Jesper Einarsson vid Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

Brölet triggar igångsättningen av brunsten hos hindarna (honorna). I konkurrensen om hindarna kan det bli kamp. Dessa strider, då hjortarna stångas, kan sluta med att den ene eller båda hjortarna blir skadade eller till och med dödade. 

Under brunsten upphör hjortarna i princip att äta. De är fullt upptagna med att söka efter brunstiga hindar och vakta på rivaler. Under en brunst kan en hjort förlora uppemot en fjärdedel av sin vikt. En fullvuxen hjort på 12-14 år brölar som starkast vilket är viktigt för brunsten. Därför krävs en samordning av jakten så att rätt individer finns kvar.

Så här gör du om du vill lyssna till kronhjortsbröl: 

 1. Gå ut i skymningen – helst när det är vindstilla och klart väder.
 2. Sätt dig någonstans vid ett fält, åker, skogskant eller en våtmark. 
 3. Sitt still när du väntar. Kronhjorten är oerhört duktig på att upptäcka även små rörelser och siluetter.
 4. Gå ej för nära brunstplatsen så du stör hjortarna.

Under gynnsamma förhållande kan vi människor höra bröl upp till 5-6 km avstånd och de brölar hela natten. Och det är nu, i mitten av september som du har störst chans att få vara med om det. 

På sina håll anordnas även kronhjortsbrölaftnar.

-Många blir helt tagna av detta skri från vildmarken, säger Ceasar Åfors på Virå Bruk där denna naturupplevelse erbjuds.

Kronhjort finns i nästan alla län i Sverige. Stammen beräknas vara cirka 30 000 djur totalt. 

Se och lyssna till kronhjortsbröl: http://jaktplay.se/video/kronhjortsbrol-maktig-med-sina-21-taggar/

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons