Fira helgen med bröl

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu är det säsong för kronhjortsbröl. Foto: Lars Nilsson.
Det är nu i september du har chans att få lyssna på kronhjortens bröl - ett av de mest kraftfulla läten som finns i svensk natur och som närmast kan liknas vid ett lejons rytande, skriver Svenska Jägareförbundet.

Varför brölar kronhjorten?

Annons
Annons

-Syftet med brölet är dels att verka stor och stark inför rivaler, dels att försöka attrahera hindar, säger Jesper Einarsson vid Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

Brölet triggar igångsättningen av brunsten hos hindarna (honorna). I konkurrensen om hindarna kan det bli kamp. Dessa strider, då hjortarna stångas, kan sluta med att den ene eller båda hjortarna blir skadade eller till och med dödade. 

Under brunsten upphör hjortarna i princip att äta. De är fullt upptagna med att söka efter brunstiga hindar och vakta på rivaler. Under en brunst kan en hjort förlora uppemot en fjärdedel av sin vikt. En fullvuxen hjort på 12-14 år brölar som starkast vilket är viktigt för brunsten. Därför krävs en samordning av jakten så att rätt individer finns kvar.

Så här gör du om du vill lyssna till kronhjortsbröl: 

 1. Gå ut i skymningen – helst när det är vindstilla och klart väder.
 2. Sätt dig någonstans vid ett fält, åker, skogskant eller en våtmark. 
 3. Sitt still när du väntar. Kronhjorten är oerhört duktig på att upptäcka även små rörelser och siluetter.
 4. Gå ej för nära brunstplatsen så du stör hjortarna.

Under gynnsamma förhållande kan vi människor höra bröl upp till 5-6 km avstånd och de brölar hela natten. Och det är nu, i mitten av september som du har störst chans att få vara med om det. 

På sina håll anordnas även kronhjortsbrölaftnar.

-Många blir helt tagna av detta skri från vildmarken, säger Ceasar Åfors på Virå Bruk där denna naturupplevelse erbjuds.

Kronhjort finns i nästan alla län i Sverige. Stammen beräknas vara cirka 30 000 djur totalt. 

Se och lyssna till kronhjortsbröl: http://jaktplay.se/video/kronhjortsbrol-maktig-med-sina-21-taggar/

 

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons