Fint pris till unikt träbygge

1 maj Sveriges kanske finaste arkitekturpris gick i år till 3d-bion Wisdome vid Tekniska museet i Stockholm, en byggnad som flyttar gränserna för träbyggande.

Wisdome Foto: Mikael Olsson
Wisdomes välvda tak innesluter en tolv meter hög domen med en 3d-biograf. Den schweiziska konstruktören Florian Kosche har utformat konstruktionen som ett självbärande rutnät av platta LVL-skivor vridna i två riktningar. Foto: Mikael Olsson

Tillbyggnaden Wisdome vid Tekniska museet i Stockholm har tilldelats Kasper Salin-priset 2024 som anses vara den mest prestigefyllda utmärkelsen inom svensk arkitektur.

Wisdome är ett nytt lärcenter med en sfärisk lokal för 360-graders 3d-projiceringar. Byggnaden är ritad av arkitektkontoret Elding Oscarson och konstruerat med material från Stora Enso som också är huvudpartner i projektet.

Priset delas ut av fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter och i sin motivering skriver man att ”den spektakulära konstruktionen flyttar fram träbyggandets gränser”.

Byggnadens tak är uppbyggt av ett rutnätssystem i fem lager av träbalkar utan pelare. Cirka 20 kilometer LVL-trä (fanerlaminat) har gått åt till konstruktionen.

… och Sara fick Träpriset 2024

Sara Kulturhus i Skellefteå och White arkitekter har tilldelats Träpriset 2024, en utmärkelse som delas ut vart fjärde år till en träbyggnad. Kulturhuset ligger i centrala Skellefteå och är med sina 20 våningar en av världens högsta träbyggnader, enligt branschorganisationen Svenskt Trä som står bakom priset.

Sara utgör enligt motiveringen ”en naturlig mötesplats som kombinerar stadens rika trätradition med modern ingenjörskonst”. Byggvirket kommer från lokala skogar.

Stora hörsalen i Skellefteås nya, höga och prisbelönta kulturhus som är uppkallat efter författaren Sara Lidman. Foto: Emil Nordin
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb