Finlands tall är vår

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
Svensk tall på finsk mark och vice versa – snart får skogsägare i båda länderna tillgång till större urval av förädlade tallplantor som kan passa just deras marker.

Svenska och finska trädförädlare har i över ett decennium samarbetat för att hitta riktlinjer för användningen av förädlade tallplantor. Målsättningen är att plantorna ska fungera optimalt i ett framtida förändrat klimat.

Annons
Annons

Mats BerlinMats BerlinRekommendationerna läggs in i Skogforsks webbaserade verktyg Plantval som hjälper svenska skogsägare att välja rätt skogs­odlingsmaterial. Verktyget rangordnar materialen efter hur bra de beräknas ­producera på det aktuella området.
– 2016 presenterades modeller som låg till grund för klimatanpassat skogsodlingsmaterial i Sverige och Finland. I höst släpps en utökad variant av verktyget som gör att svenska skogsägare kommer att kunna använda finska fröplantager och vice versa, säger Mats Berlin som är ­forskare inom förädling på Skogforsk. 

Enligt honom finns inget liknande system i världen med länder som samarbetar kring ett operativt verktyg för fröplantager. 
– Det har blivit möjligt tack vare att de svenska och finska förädlingsprogrammen liknar varandra.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019, tema "Ny skog". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons