Finlands tall är vår

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
Svensk tall på finsk mark och vice versa – snart får skogsägare i båda länderna tillgång till större urval av förädlade tallplantor som kan passa just deras marker.

Svenska och finska trädförädlare har i över ett decennium samarbetat för att hitta riktlinjer för användningen av förädlade tallplantor. Målsättningen är att plantorna ska fungera optimalt i ett framtida förändrat klimat.

Annons
Annons

Mats BerlinMats BerlinRekommendationerna läggs in i Skogforsks webbaserade verktyg Plantval som hjälper svenska skogsägare att välja rätt skogs­odlingsmaterial. Verktyget rangordnar materialen efter hur bra de beräknas ­producera på det aktuella området.
– 2016 presenterades modeller som låg till grund för klimatanpassat skogsodlingsmaterial i Sverige och Finland. I höst släpps en utökad variant av verktyget som gör att svenska skogsägare kommer att kunna använda finska fröplantager och vice versa, säger Mats Berlin som är ­forskare inom förädling på Skogforsk. 

Enligt honom finns inget liknande system i världen med länder som samarbetar kring ett operativt verktyg för fröplantager. 
– Det har blivit möjligt tack vare att de svenska och finska förädlingsprogrammen liknar varandra.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019, tema "Ny skog". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons