Finlands tall är vår

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
Svensk tall på finsk mark och vice versa – snart får skogsägare i båda länderna tillgång till större urval av förädlade tallplantor som kan passa just deras marker.

Svenska och finska trädförädlare har i över ett decennium samarbetat för att hitta riktlinjer för användningen av förädlade tallplantor. Målsättningen är att plantorna ska fungera optimalt i ett framtida förändrat klimat.

Annons
Annons

Mats BerlinMats BerlinRekommendationerna läggs in i Skogforsks webbaserade verktyg Plantval som hjälper svenska skogsägare att välja rätt skogs­odlingsmaterial. Verktyget rangordnar materialen efter hur bra de beräknas ­producera på det aktuella området.
– 2016 presenterades modeller som låg till grund för klimatanpassat skogsodlingsmaterial i Sverige och Finland. I höst släpps en utökad variant av verktyget som gör att svenska skogsägare kommer att kunna använda finska fröplantager och vice versa, säger Mats Berlin som är ­forskare inom förädling på Skogforsk. 

Enligt honom finns inget liknande system i världen med länder som samarbetar kring ett operativt verktyg för fröplantager. 
– Det har blivit möjligt tack vare att de svenska och finska förädlingsprogrammen liknar varandra.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019, tema "Ny skog". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons