Normalt tolkas orden naturligtvis som hoppfulla, ja med en orubblig långsiktighet och tro på framtiden. Sådan är även vår självbild i skogsbruket, och visst är det till exempel slående när man ser hur Bengt-Åke Alriksson går till storms med röjsågen på gudrunslyet, eller när man ser framtidstron i skogsklustret i norr, mer därom längre in i tidningen.
Den andra tolkningen av Luthers planteringsmöda är förstås att den är hängiven – men en aning huvudlös. Och riktigt så hängivet är faktiskt inte skogsfolket. Dåliga tider – dålig framtidstro – dåliga föryngringar, säger statistiken och efter några år med goda virkespriser kommer nu också siffror från Skogstyrelsen om bättre föryngringar – låt vara att det är lite grannlaga att para ihop skogsvårdsstatistiken riktigt exakt med konjunkturernas senaste krumbukter.
Nu är det hög tid att beställa plantor till våren och vi står inför beslutet om framtiden. Ska man satsa på stora och många och förädlade, eller ligga lite lågt? I Finland börjar åtminstone allmänheten vackla lite i sin tro på att skogsnäringen kan förse medborgarna med jobb och välstånd framöver. Där har skogsindustrin haft det tuffare än industrin i Sverige. De spektakulära nedläggningarna av bruken har uppmärksammats – och kanske lika mycket det faktum att Google tar över byggnaderna. Faktum är att man även inom industrin darrar lite på manschetten.
Men nu ska skogsnäringen vända på skutan. Målet är en dubblerad ekonomisk omsättning till år 2030. Fast hälften av ökningen ska komma från nya produkter och tjänster. Skog går ju att använda till så mycket. Eller som en finsk kollega påpekade: Till och med det så kallade fruktköttet som du dricker i apelsinjuicen kan vara gjort av skogsråvara.
Steg ett i vändningen är att få den egna branschen att fullt inse att vi räddar världen genom att använda skogen. Självklart är det de förnyelsebara resurserna vi ska leva på!
Steg två är att få ungdomarna att inse samma sak. När dessa grupper är vunna kommer resten av samhället att svepas med. Ett viktigt verktyg att nå ut är de sociala medierna. För SKOGENs del får vi nu en ny hemsida. Då passar vi på att ta några trevande steg ut på Facebook. Hälsa gärna på oss där. Och låt oss alla som våra finska kollegor säga till vänner i datorn och IRL: ”Använd skogen, rädda världen!”
SKOGEN 10/11, Ledaren