Finland darrar på manschetten

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGENs ledare
«Auch wenn ich wüsste, dass morgen die Welt zugrunde geht, würde ich heute noch einen Apfelbaum pflanzen.» Martin Luther skulle ha planterat ett träd även om han visste att jorden höll på att gå under.

Normalt tolkas orden naturligtvis som hoppfulla, ja med en orubblig långsiktighet och tro på framtiden. Sådan är även vår självbild i skogsbruket, och visst är det till exempel slående när man ser hur Bengt-Åke Alriksson går till storms med röjsågen på gudrunslyet, eller när man ser framtidstron i skogsklustret i norr, mer därom längre in i tidningen.

Annons
Annons

Den andra tolkningen av Luthers planteringsmöda är förstås att den är hängiven – men en aning huvudlös. Och riktigt så hängivet är faktiskt inte skogsfolket. Dåliga tider – dålig framtidstro – dåliga föryngringar, säger statistiken och efter några år med goda virkespriser kommer nu också siffror från Skogstyrelsen om bättre föryngringar – låt vara att det är lite grannlaga att para ihop skogsvårdsstatistiken riktigt exakt med konjunkturernas senaste krumbukter.

Nu är det hög tid att beställa plantor till våren och vi står inför beslutet om framtiden. Ska man satsa på stora och många och förädlade, eller ligga lite lågt? I Finland börjar åtminstone allmänheten vackla lite i sin tro på att skogsnäringen kan förse medborgarna med jobb och välstånd framöver. Där har skogsindustrin haft det tuffare än industrin i Sverige. De spektakulära nedläggningarna av bruken har uppmärksammats – och kanske lika mycket det faktum att Google tar över byggnaderna. Faktum är att man även inom  industrin darrar lite på manschetten.

Men nu ska skogsnäringen vända på skutan. Målet är en dubblerad ekonomisk omsättning till år 2030. Fast hälften av ökningen ska komma från nya produkter och tjänster. Skog går ju att använda till så mycket. Eller som en finsk kollega påpekade: Till och med det så kallade fruktköttet som du dricker i apelsinjuicen kan vara gjort av skogsråvara.
Steg ett i vändningen är att få den egna branschen att fullt inse att vi räddar världen genom att använda skogen. Självklart är det  de förnyelsebara resurserna vi ska leva på!

Steg två är att få ungdomarna att inse samma sak. När dessa grupper är vunna kommer resten av samhället att svepas med. Ett viktigt verktyg att nå ut är de sociala medierna. För SKOGENs del får vi nu en ny hemsida. Då passar vi på  att ta några trevande steg ut på Facebook. Hälsa gärna på oss där. Och låt oss alla som våra finska kollegor säga till vänner i datorn och IRL: ”Använd skogen, rädda världen!”
 

SKOGEN 10/11, Ledaren

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons