Fin föryngring utan kalhyggen

18 oktober 2018 I en unik, jämförande långtidsstudie har forskare hittat en metod för att framgångsrikt föryngra svartgran naturligt och utan kalhyggen.

Fin föryngring utan kalhyggen

Även i Nordamerika görs merparten av avverkningarna i form av kalhyggen. Men intresset växer för skötsel som i större utsträckning gynnar biologisk mångfald. 

SLU-forskaren Miguel Montoro Girona och hans kanadensiska kollegor valde att studerat partiella avverkningar omgivna av fröträd eller skärmbestånd jämfört med kalavverkningar.

Det fanns två förutsättningar för val av metod. Dels skulle det gå att förena kommersiellt skogsbruk med bevarande av viktiga ekologiska värden. Dels på skulle man kunna leva upp till de många miljöcertifieringar som endast tillåter naturlig föryngring,

Studierna genomfördes i skogar dominerade av likåldrig svartgran, etablerad efter skogsbrand, på bördiga marker i Kanada

– Sammantaget visar våra resultat att skärmbestånd och fröträd, i kombination med markberedning, möjliggör en tillfredsställande naturlig föryngring i bestånd av svartgran. De visar också att dessa skötselmetoder kan vara lönsamma alternativ till kalavverkning, när sådana krävs för att det finns uttalade hållbarhetsmål i skogsskötseln, säger Miguel Montoro Girona.

En metod som fungerade särskilt bra var att avverka och markbereda fem meter breda ”gator” i skogen, med lika breda remsor av orörd skog på sidorna. Skälet till framgången var att plantorna skuggades av kvarlämnade träd och kunde etablera sig i frilagd mineraljord, vilket ger ideala förutsättningar för självföryngring hos svartgran. I vissa av de åtta kvadratmeter stora försöksrutorna som inventerades hittades fler än 200 fröplantor, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb