Ett stort antal organisationer i Götaland har gått samman i ett projekt, Vild & Bortskämd, för att sprida kunskap om foderskapande åtgärder i skog och mark.
Nu har två filmer producerats. De tipsar om åtgärder till små eller inga kostnader, uppger SLU i ett pressmeddelande. Filmerna kommer att erbjudas jägarutbildningar, skogliga tjänstepersoner och spridas till markägare.
Mer viltfoder i landskapet har en rad positiva effeker. Det är bra för den biologiska mångfalden, de jaktbara djurens hälsa samt produktionsskogarna eftersom betestrycket minskar.
– Det kan räcka med att röja lite annorlunda eller att göra attraktiva kvistar lättillgängliga vid avverkning, och att veta vilka växter och träd som är lämpliga att spara och skydda. Det är viktigt att göra rätt saker som ger mer foder utan negativ påverkan för produktionen och det är bland annat det som vi fokuserar på i filmerna, säger Magnus Strandberg, skogsägare.
–Den ökade rationaliseringen i skogs-och jordbruket har missgynnat mycket av den biologiska mångfalden. Bärriset, som är en viktig föda för hjortviltet, har till exempel minskat de senaste årtiondena, bland annat till följd av att skogarna har blivit mörkare och granar planterats på tallmark. Därför är de här filmerna så viktiga, säger Annika Felton, forskare på SLU Alnarp.
I filmen om skogen berättas om stödutfodring som kan vara viktigt under hårda vintrar, men leda till större skador och olämplig kost för viltet om den inte görs på rätt sätt.
-Forskning visar att risken för sjukdomsspridning ökar om många individer samlas på en liten yta. Dessutom mår djuren bättre av en kvistbaserad diet vintertid, säger Annika Felton.