Fem tips: för mångfald, mot viltskador

6 juli 2016

Tomas Rydkvist delar med sig av sina skötseltips.

Bygg beteshinder. ”Det finns mängder av död ved efter alla stormar. Att lämna den kvar kan omöjliggöra markberedning och föryngring, det är bättre att utnyttja den. Vi lade den runt grupper av asp.”

BeteshinderDöd ved, till exempel stormfälld, kan användas till beteshinder. Foto: Tomas Rydkvist.

Gynna asp. ”Gör en lucka där radien är lika med omgivande skogs medelhöjd, 20 till 25 meter. Gör luckan från yttersta aspen, då får du maximal solstrålning och värme på markytan. Då kommer många skott upp och bildar snabbt en aspdunge. Vi hägnar ibland med vanligt viltstängsel.”

Högstubbar av sälg. ”Kapar man fyrameters högstubbar kommer stubbskotten långt över älgens mulhöjd. Sälgarna har fått fin krona och utvecklas bra. De blir som små palmer.”  

Rotryck gran. ”Ser man att det är mycket sälg kan man rotrycka granarna runtomkring med skördaren. Då får man fram bar mineraljord som frön gror i och insekter kan lägga ägg i. Det är ingen nackdel att röra om i markskiktet.”

Bygg snokkompost. Snoken lägger ägg och begraver dem i komposten. De behöver 25 till 30 graders värme för att kläckas, så gör en rejäl hög. Den ska ligga i närheten av ett vattendrag, eftersom snoken gärna äter fisk och grodor. Komposten gynnar även igelkotten. Den drar inte till sig huggormar.”

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb