Feltänkt om plantavstånd

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Contortabestånd, genrebild.
Skogsplantor sätts regelmässigt med likartade avstånd, ofta två meter, för att få bra tillväxt. Men ny forskning visar att det kan vara feltänkt, uppger SLU i Alnarp.

Det är betydligt viktigare att hitta en bra planteringspunkt än att hålla avståndet mellan plantorna. Det visar doktorand Mostarin Aras utvärdering. Hon har studerat 40-åriga försök och hittar knappt några skillnader mellan olika planteringsmönster. Resultaten är helt i linje med flera liknande försök i flera andra länder. 

Annons
Annons

De svenska försöken anlades på tre olika platser med gran i Halland, tall i Värmland och contorta i Dalarna. På varje plats planterades avgränsade ytor med fem olika planteringsmönster. Antalet plantor per yta var detsamma. 
”Då försöket anlades kände sig forskarna rätt övertygade om att de mest extrema varianterna skulle påverka trädens tillväxt negativt, både när det gäller volym och kvalitet. Det visade sig vara felaktigt”, skriver SLU i Alnarp i ett nyhetsbrev.
Exempelvis visade sig rektangulära förband med större avstånd mellan trädraderna fungera riktigt bra. Det är ett planteringsmönster som skulle kunna underlätta för maskiner vid gallring och öppna för möjligheten att röja maskinellt, enligt Mostarin Ara.
Hon är en av sex doktorander inom FRAS-projektet som är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, SLU i Alnarp och Skogforsk.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons