"Fel påstå att EU-direktiv stoppar skogsbruk”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT Rickard Axdorff, Naturbrukarna Sverige och miljökonsult Robert Wedmo skriver i en artikel på SvD Debatt 4/4 att det pågår en tyst revolution av nykolonialism som stoppar brukandet av mark och vatten. Roten till det onda är enligt dem EU:s naturvårdsdirektiv. Men de kan inte ha mer fel, anser Lovisa Hagberg, WWF.

Att dessa lagar skulle ha lagt en våt filt över landet är gripet ur luften. Snarare ser vi ökade anspråk på landskapen i hela Sverige. Fler undantag för strandskydd beviljas runt om i landet och partierna slåss om att satsa flest miljarder på väg- och järnvägar för att nämna ett fåtal exempel. När utvecklingen går snabbt finns det risk att värden vi är långsiktigt beroende av undergrävs, exempelvis friska ekosystem och biologisk mångfald. Därför är det viktigt att vi fattar långsiktiga beslut redan från början. Det kan naturvårdsdirektiven hjälpa till med.

Annons
Annons

Nationella gränser är inte relevanta för arterna och ekosystemen – det är kanske allra mest uppenbart med alla de flyttfåglar som nu kommer till våra breddgrader. Därför behöver vi samarbeta i Europa.

 

Läs Lovisa Hagbergs artikel här

Läs Axdorffs och Wedmos artikel här

 

 


 

Opinion
Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons