Färre skotare på grund av glödhet marknad

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto Skogsforum.
Trots het marknad registreras färre skotare i Sverige. Orsaken finns troligen utanför Sveriges gränser, enligt Skogsforum.se.

Skogsforum.se har sammanställt hur många skotare som registrerats i Sverige under årets första nio månader. Jämfört med samma period i fjol har antalet minskat med 15 procent.

Annons
Annons

”Jämfört med ett bra fjolår ser vi nu en tydlig inbromsning. Det här kan te sig underligt i en skogsmarknad som går för fullt men orsaken finns troligen att söka utanför Sveriges gränser”, skriver Skogsforum i ett pressmeddelande.

Marknaden för så kallade CTL-maskiner(maskiner för kortvirke). har under senare år ökar kraftigt och tillverkarna hinner inte med att öka i takt med efterfrågan.  Idag har den ryska marknaden gått förbi den svenska som världens största CTL-marknad. Allt större andel av de maskiner som tillverkas i Sverige och Finland går nu till marknader utanför de nordiska länderna.

I den glödande högkonjunkturen som råder  är det svårt att få fram vissa kritiska komponenter till skogsmaskinerna. Resultatet blir långa leveranstider och idag får en skogsentreprenör som beställer en skotare kanske vänta 8 -10 månader på att få maskinen.

Skogsforum.se rapporterar också att John Deere fortfarande är marknadsledare. En tillverkare som ser ut att ha det tuffare är Komatsu Forest som tappar i marknadsandel till knappt 22 procent. Rottne och Ponsse har fått ut i stort sett samma antal maskiner som i fjol vilket gör att de relativt sett ökar sina marknadsandelar.

 

 

Publicerad:
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons