Skogsstyrelsen har väsentligt minskat antalet avverkningsärenden som väljs ut för manuell handläggning.
Myndigheten anser att de tvingas till nya prioriteringar inom tillsynsverksamheten. Av de 60 000 avverkningsanmälningar som kommer in automatgranskas i dag ungefär hälften. Ur återstående hälft kommer förändringar i urvalet att göras. I praktiken innebär det en väsentlig minskning av ärenden som granskas manuellt.
Orsaken, uppger man, är att vägledande domar om artskydd innebär mer omfattande handläggningsarbete. Allt fler överklagade ärenden som prövas i domstol i kombination med minskade anslag spelar också in.
– Det här är en direkt följd av rättsutvecklingen där vi behöver utreda och fatta beslut i ärenden på ett sätt och i en omfattning vi aldrig tidigare sett. Samtidigt har vi fått minskade resurser till tillsynen och därför måste vi agera för att skapa en rimlig arbetssituation. En åtgärd innebär därför att färre avverkningsärenden granskas manuellt, säger Thomas Mårtensson, chef för tillsynsenheten, i ett pressmeddelande.
MINSKNINGENS STORLEK OKÄND
Exakt hur stor minskningen blir finns ännu ingen beräkning på.
– Vi fortsätter prioriteringsarbetet med målet att det är de mest angelägna avverkningsärendena där det finns fridlysta arter, som går vidare till manuell hantering. Dessutom kommer de distrikt som har en lägre belastning att i högre utsträckning hjälpa till där det behövs som mest, oavsett var i landet, säger Thomas Mårtensson.
Det här är andra gången på drygt två veckor som Skogsstyrelsen tar upp att tillsynsarbetet blivit mer resurskrävande. I slutet av februari meddelade Skogsstyrelsen att de lagt ett förslag till regeringen om att utreda ifall systemtillsyn skulle vara effektivare än att enskilda skogsägare, som idag, skickar in avverkningsanmälningar.
Förslaget lades i samband med att myndigheten lämnade in sitt budgetunderlag inför 2024.