Färdig matta stoppar skador

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Färdiga skogsmattor som tas med på skotaren kan spara tid och arbete när det gäller att förebygga markskador.

Två svetsade brickor
Skogsmattan har två svetsade brickor, en i var ände, för att hålla ihop bra. 

Nu finns det skogsmattor särskilt utformade för att tas med på skotare. Lillevrås sågverk säljer och hyr ut egentillverkade och måttanpassade mattor.

Annons
Annons

Företaget har länge tillverkat stockmattor för grävmaskiner och efter att ha lyssnat på sina kunder på Elmia för några år sedan bestämde man sig för att även börja göra skotarmattor. Man har också tagit fram mattor som är avsedda för skördare.

En skogsmatta för skotare är cirka 90 centimeter bred och 4,5 meter lång. Tjockleken är 20 centimeter, men det går också att måttbeställa dem.

Svante Björnberg
Bro över bäck
För att undvika markskador bygger Svante Björnberg gärna en bro över vatten. Risad bro håller längre. 

Svante Björnberg som skotar åt Kristers skogsservice i Horred är en nöjd användare.
– Nästan på varje avverkning bygger vi broar, säger han.
Han beskriver hur han dagen innan­SKOGEN träffar honom har lagt ut en matta över en liten bäck och risat ovanpå för att den ska hålla bättre.

– Man måste vara rädd om mattorna. Jag vill gärna att de ska vara svetsade i båda ändar, då håller de ihop. Man vill inte ha järn som sticker ut och hamnar i hjulen.

Fyra skogsmattor per maskin och en driven chaufför kan vara ett bra recept för markskoning. Många maskinlag i området kör för Södra som numera har en markskonings­garanti och förser sina maskinlag med fyra mattor per maskin. Dessutom har man ett större lager med mattor som kommer med lastbilen när det behövs.

– Det är det fina med markskoning, säger Svante Björnberg. Om du sköter den rätt så höjer det produktionen. Det skonar även maskinen och därmed blir alla glada.
En mattmodell för skördare går att lyfta med kvistkniven via en vajer fäst på mattan, och man kan då ta två samtidigt. Annars är det samma typ av matta, tillverkad av sågbart barrträ.

– Många tror att det hänger på skotarföraren om det blir spår, men det första felet är att man ÄR på objektet och det är ju aldrig ­skotarförarnas fel, påpekar Svante Björnberg. Sedan måste skördarföraren göra ett bra jobb och risa och framför allt ska hela gänget dra åt samma håll.

Fakta skogsmatta
Tillverkare: Lillevrå såg (lillevra.se)
Mått: Finns i längderna 4,5, 5,5 och 6 meter. Tjockleken är 17,5 eller 20 centimeter. Det går även att beställa mattor med specialmått.
Pris: En skotarmatta med måtten 20 x 90 x 450 cm och dubbla brickor kostar 1 650 kr plus moms.

SKOGEN 9/2015

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons