Fara från Tjernobyl: Radioaktivt virke

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
UKRAINA. I år är det 30 år sedan olyckan i Tjernobyl . Då skapade det radioaktiva nedfallet panik i svenska skogar. Nu är ett nytt hot på väg – olagligt radioaktivt timmer från olycksområdet.

Den förbjudna zonen kring kärnkraftverket beskrivs ofta som den mest radioaktiva ­platsen i världen. Man har beräknat att luften, vattnet och jorden här fick ta emot 20 gånger mer radioaktivt material än vid de båda atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki.     
Trots att marken i vissa delar av den förbjudna zonen är ­mycket radioaktiv har olaglig avverkning ökat.  Många internationella organisationer är nu oroliga, eftersom en stor del av Tjernobyl-timret blir en hälso­fara om det används vid hus­byggen eller möbeltillverkning.  

Annons
Annons

Skylt varnar för radioaktivt område.Tjernobyls strålning var så kraftig att den tallskog som omgav reaktorerna dog inom några veckor. Skogen fick namnet ”röda skogen”, eftersom alla de döda träden fick samma rödbruna färg.Hur konstigt det än låter så är en viss avverkning tillåten i det här farliga området.  Sedan början av 2000-talet har myndigheterna släppt in skogsbolag i det skyddade området för att fälla träd som dött, skadats vid ­bränder eller för att skapa ­korridorer för elledningar eller bränder.  Det timmer som klarar en strålningskontroll får till och med användas och säljas vidare. 
Enligt den ukrainska organisationen Stop Corruption är det stora problemet att samvetslösa skogsbolag avverkar lite hur som helst.  För att kartlägga avverkningen har frivilliga från organisationen tagit sig in i den förbjudna zonen olagligt och dokumenterat det hela.  
 – Vi trodde först att det handlade om isolerade händelser, men  när vi började undersöka saken visade det sig att problemet var gigantiskt och systematiskt, säger Vadim V Vnukov som är chefsjurist på organisationen till tidningen New York Times.  
Enligt Stop Corruption smugglar företagen ut det ­radioaktiva timret tillsammans med det godkända och säljer det vidare inom Ukraina eller via Rumänien. Det finns inga siffror över hur mycket olagligt ­Tjernobyl-timmer som når den öppna världsmarknaden. 

Myndigheterna har flera gånger slagit till mot bolag som låtit anställda arbeta under långa perioder i den förbjuda zonen trots att det är mycket farligt. Vid skogsavverkning rivs det upp radioaktivt damm.  
Förutom risken att radio­aktivt virke hamnar i svenska byggvaruhus finns också en risk att svensk skog får dåligt rykte.  På kartor över nedfallet från Tjernobyl finns både Finland och Sverige med, förutom Ukrainas grannländer, och om man i till exempel USA skulle upptäcka radioaktivitet i stora mängder möbler eller importerat virke kommer alla de här länderna att drabbas. Så sent som 2008 varnade den amerikanska finanstjänsten Marketwatch sina kunder för radioaktivt svenskt virke i ett liknande sammanhang.

Text: Micke Jägerbrand

SKOGEN 9/2016

 

Publicerad:
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons