ERFAREN.

”Får du inte priset du vill ha – avvakta”

11 juni 2018 Tålamod, noggrannhet och en bra skogsbruksplan. Det är tre viktiga utgångspunkter för Johannes Norrby när han skriver avtal – och tre förklaringar till att han har klarat sig från tvister under många år som skogsägare.

Han är jägmästare och har ägt skog sedan 1994. I dag har han 450 hektar skog i Söderbärke i södra Dalarna. Tills han fyllde 80 år för två år sedan har han skött allt själv vad gäller skogen.
– Se till att du har en bra skogsbruksplan som grund och försök bilda dig en uppfattning om hur mycket skogen kan vara värd. Som markägare är du alltid i underläge vid kontraktsskrivande, eftersom det är rutin för motparten, medan man själv gör det max en gång per år, säger Johannes Norrby. 

Johannes NorrbyJohannes NorrbyTålamod kan därför vara ett trumfkort för säljare.
– Om du inte får det pris du vill ha för virket, avvakta och välj en bättre tidpunkt. I skogen har vi ­aldrig bråttom.
Johannes tycker att det är viktigt att reglera hur lång tid köparen har på sig att avverka. Om inget avtalas kan köparen hålla posten i fem år. Strax före årsskiftet avverkade han 2 300 kubik gran och tall och skrev därför in i avtalet att köparen måste ha avverkat före den 15 september i år. 
– Senast då vill jag kunna komma igång med mark­beredningen. Man bör i avtalet även ange ett sista slutredovisningsdatum, då allt ska vara betalt. Det kan exempelvis vara 30 dagar efter sista inmätningen.

Eftersom den senaste avverkningen skedde på vintern skrevs det in vem som skulle ansvara för vinterväghållningen.
– Vi hade med i avtalet att köparna ansvarar för de skador som uppstår på bil- och stickvägar, samt att de skulle skylta tydligt att avverkning pågår. De skulle också hålla vägen farbar och städad så att allmänheten inte på­verkades negativt.

Johannes Norrby har under alla sina år som markägare med årliga avverkningar klarat sig från att hamna i tvister.
– Peppar, peppar – det har varit minimalt med ­problem. Någon gång har jag fått markberedning som kompensation för att avverkningen inte fullföljdes, men annars har det mesta fungerat bra. En del av ­hemligheten är att man känner köparna och har en nära kontakt med dem. Då blir det lättare att undvika tvister i samband med affären, avslutar Johannes Norrby.

SKOGEN 5/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb