Fånga barnen i tid

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Barn i skogen, utomhuspedagogik
Utomhuspedagogik tillämpas bland annat av Skogen i Skolan och handlar både om platsen, innehållet och sättet att lära på. Foto: Karin Bernle/SKOGENbild
Det finns undersökningar som tyder på att vi i hög grad gör som mamma, pappa och omgivningen när vi väljer vad vi ska utbilda oss till och jobba med.

Redan i tidiga barnaår ”vet” vi vilka yrken som är möjliga för just oss om inte något öppnar för andra perspektiv, intressen och möjligheter eller om samhället förändras i en annan riktning. 

Annons
Annons

Det gäller att alltså att öppna ögonen för ­skogen i tid, vilket flera aktörer har tagit fasta på. Ett exempel är Gröna arbetsgivare med ­kampanjen Jobba grönt i bland annat sociala medier. Ett annat är skolans och branschens pedagogiska program Skogen i Skolan, som samordnas av Föreningen Skogen. Just nu utvecklar man ett digitalt läromedel som bland annat ska visa möjligheterna till gröna jobb.

Friluftsfrämjandet, Fältbiologerna, Natursnokarna och Scouterna har barnaktiviteter i naturen, men inte på alla orter i Sverige. Här är några tips på hur man kan öka intresse för skog och natur, fritt återgivna och hämtade från Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet: 

Tälja: Alla barn borde få lära sig tälja med en vass kniv!
Vår: Fladdermusspaning, lyssna på ugglor i skymningen och kolla knoppar. 
Sommar: Håva småkryp i vatten och bygga bi-hotell. Vilka växter kan man äta?
Höst: Måla av hösten, svampspaning och fika vid sagoelden.
Vinter: Sover allt på vintern? Följa djurspår i snön. Gissa bajset och göra djurgranar med godis för smådjur. Leta spår efter djur. Kanske kotte­gnag eller spårstämplar i snö. 

TIPS / GÖR EN NATURRUTA
Gör en egen ruta i skogsmark att följa under en tid. Om man väljer en ruta om 20 gånger 20 meter får man rum med olika naturföre­teelser. Ta foton för att minnas och jämföra.
• Vad är det som luktar?
• Hur luktade det sist vi var här?
• Hur känns marken, är den kall eller varm?
• Är det några fåglar som kvittrar?
• Vad ser vi för färger i naturen?

Läs mer om Skogens barn i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Annons
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Inget skadestånd för ek utan skönhetsvärde

  Markägare på Gotland kräver 50 000 kronor i skadestånd för att Skogsstyrelsen av misstag fällde en ek. Men tingsrätten säger nej och hävdar att trädet saknade skönhetsvärde.
 • Annons