
Redan i tidiga barnaår ”vet” vi vilka yrken som är möjliga för just oss om inte något öppnar för andra perspektiv, intressen och möjligheter eller om samhället förändras i en annan riktning.
Det gäller att alltså att öppna ögonen för skogen i tid, vilket flera aktörer har tagit fasta på. Ett exempel är Gröna arbetsgivare med kampanjen Jobba grönt i bland annat sociala medier. Ett annat är skolans och branschens pedagogiska program Skogen i Skolan, som samordnas av Föreningen Skogen. Just nu utvecklar man ett digitalt läromedel som bland annat ska visa möjligheterna till gröna jobb.
Friluftsfrämjandet, Fältbiologerna, Natursnokarna och Scouterna har barnaktiviteter i naturen, men inte på alla orter i Sverige. Här är några tips på hur man kan öka intresse för skog och natur, fritt återgivna och hämtade från Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet:
Tälja: Alla barn borde få lära sig tälja med en vass kniv!
Vår: Fladdermusspaning, lyssna på ugglor i skymningen och kolla knoppar.
Sommar: Håva småkryp i vatten och bygga bi-hotell. Vilka växter kan man äta?
Höst: Måla av hösten, svampspaning och fika vid sagoelden.
Vinter: Sover allt på vintern? Följa djurspår i snön. Gissa bajset och göra djurgranar med godis för smådjur. Leta spår efter djur. Kanske kottegnag eller spårstämplar i snö.
TIPS / GÖR EN NATURRUTA
Gör en egen ruta i skogsmark att följa under en tid. Om man väljer en ruta om 20 gånger 20 meter får man rum med olika naturföreteelser. Ta foton för att minnas och jämföra.
• Vad är det som luktar?
• Hur luktade det sist vi var här?
• Hur känns marken, är den kall eller varm?
• Är det några fåglar som kvittrar?
• Vad ser vi för färger i naturen?
Läs mer om Skogens barn i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer