Fånga barnen i tid

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Barn i skogen, utomhuspedagogik
Utomhuspedagogik tillämpas bland annat av Skogen i Skolan och handlar både om platsen, innehållet och sättet att lära på. Foto: Karin Bernle/SKOGENbild
Det finns undersökningar som tyder på att vi i hög grad gör som mamma, pappa och omgivningen när vi väljer vad vi ska utbilda oss till och jobba med.

Redan i tidiga barnaår ”vet” vi vilka yrken som är möjliga för just oss om inte något öppnar för andra perspektiv, intressen och möjligheter eller om samhället förändras i en annan riktning. 

Annons
Annons

Det gäller att alltså att öppna ögonen för ­skogen i tid, vilket flera aktörer har tagit fasta på. Ett exempel är Gröna arbetsgivare med ­kampanjen Jobba grönt i bland annat sociala medier. Ett annat är skolans och branschens pedagogiska program Skogen i Skolan, som samordnas av Föreningen Skogen. Just nu utvecklar man ett digitalt läromedel som bland annat ska visa möjligheterna till gröna jobb.

Friluftsfrämjandet, Fältbiologerna, Natursnokarna och Scouterna har barnaktiviteter i naturen, men inte på alla orter i Sverige. Här är några tips på hur man kan öka intresse för skog och natur, fritt återgivna och hämtade från Naturskyddsföreningen och Friluftsfrämjandet: 

Tälja: Alla barn borde få lära sig tälja med en vass kniv!
Vår: Fladdermusspaning, lyssna på ugglor i skymningen och kolla knoppar. 
Sommar: Håva småkryp i vatten och bygga bi-hotell. Vilka växter kan man äta?
Höst: Måla av hösten, svampspaning och fika vid sagoelden.
Vinter: Sover allt på vintern? Följa djurspår i snön. Gissa bajset och göra djurgranar med godis för smådjur. Leta spår efter djur. Kanske kotte­gnag eller spårstämplar i snö. 

TIPS / GÖR EN NATURRUTA
Gör en egen ruta i skogsmark att följa under en tid. Om man väljer en ruta om 20 gånger 20 meter får man rum med olika naturföre­teelser. Ta foton för att minnas och jämföra.
• Vad är det som luktar?
• Hur luktade det sist vi var här?
• Hur känns marken, är den kall eller varm?
• Är det några fåglar som kvittrar?
• Vad ser vi för färger i naturen?

Läs mer om Skogens barn i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons