Fågelförening överklagar lavskrikedom

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Andreas Barth, SKOGENbild.
De så kallade lavskrikedomarna kommer att överklagas. Men inte av Skogsstyrelsen, som var part i målet, utan av Birdlife Sverige.

Den 17 september meddelade Skogsstyrelsen att de inte kommer att överklaga domen som rör fyra planerade avverkningar i Hälsingland. Avverkningarna, som stoppats på grund av lavskrika, kan genomföras, säger Mark- och miljödomstolen i Östersynd i sitt domslut.

Annons
Annons

Men nu har alltså fågelföreningen Birdlife Sverige valt att överklaga.

”De aktuella fastigheterna var nödvändiga för att bevara en livskraftig population av lavskrika inom artens naturliga utbredningsområde”, skriver de  på sin webbplats.

De invänder också mot en formulering i domen. Nämligen att ”uppgifter som lämnats av privatpersoner knappast kan läggas till grund för ett beslut om att förbjuda en avverkning”

”Birdlife Sverige vänder sig kraftfullt emot detta påstående. En mycket stor del av den samlade kunskapen om Sveriges natur, i synnerhet när det gäller fågellivet, bygger på enskilda inventeringar av kunniga privatpersoner …”, skriver föreningen.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons