Fågel ger fin planteringshjälp

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nötskrika. Foto: Pixabay.
Nötskrikan kan hjälpa till att plantera ek. Försök visar att fågeln hjälper till att sprida ekollon varav ett stort antal gror till plantor, enligt SLU Alnarp.

Den överväldigande delen av Sveriges cirka 50 000 hektar ek finns i blandskog. Därför är det viktigt att ta hand om eken i kombination med andra trädslag, I maj 2017 träffades europeiska forskare för att diskutera hur man ska gynna ek i tall och granskog.

Annons
Annons

Ett annorlunda exempel som togs upp finns i Brandenburg i nordöstra Tyskland. Där hjälper nötskrikan till med planteringen, och den hjälpen har satts i system. På hösten fylls trälådor med ekollon. Lådorna monteras på tallstammar ungefär två meter ovanför marken. Tanken är att nötskrikan ska plocka ollon från lådan och ”plantera” i den omgivande tallskogen. Inledningsvis betraktades metoden med skepsis men resultaten är goda. Nötskrikan sprider ekollonen 100-200 meter från boxen. Försöken visar att 7 000 plantor per hektar etableras med hjälp av 65 kilo ekollon per låda skriver SLU Alnarp i sitt nyhetsbrev.

Under de två dagarna gjorde forskargruppen studiebesök i Alnarp, försöksparken i Tönnersjöheden, landskapslaboratoriet i Snogeholm samt hos en privat skogsägare i Bjärnum.

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons