Få ordning i kubik-kalabaliken!

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I Sverige brukar vi som bekant mäta skogens virkesvolym i skogskubikmeter; stammarna ovan stubbhöjd, inklusive bark. I USA är det inte ovanligt att man räknar volymen i board feet. Häng med nu: Tusen board feet på rot är den volym stående skog som behövs för att utvinna tusen board feet sågad vara.

Bengt EkEn board foot sågad vara är en bit planka som är en foot gånger en foot gånger en inch. (Vi håller oss till de amerikanska begreppen eftersom en omräkning till svenska fot och tum skulle krångla till allt ytterligare en aning.) Skogen där den står beskrivs alltså i sågad vara. Naturligtvis finns det flera olika sätt att räkna ut denna volym eftersom träden kan ha olika stamform, postas olika i sågverket, räknas med eller utan luft i sågtraven och beroende på lokal tradition.

Annons
Annons

Det är lätt att ta sig för pannan. När vi nu i det här numret av SKOGEN tar en extra titt på virkesmarknaden ur olika perspektiv är det därför intressant att notera att kineser säger sig hellre köpa virke från USA än Europa. För att Europa har en så ohanterlig mångfald av virkesmått!

Under 1900-talet har vi européer kämpat oss till SI-systemet med storheter där åtminstone vikt och massa räknas i decimalsystemet. Men i skogen stupade vi en bra bit före målsnöret för denna standardisering.

Jag ska inte vältra mig i olika kubikmått här, det gör vi på annan plats i tidningen. Däremot bör vi i branschen kunna bli överens om att måttmångfald inte är lika kul som artmångfald.

Visst kan det kännas meningsfullt att anpassa måtten till situationen. Mäta stocken i mitten ena gången, toppen den andra och båda den tredje. Kanske kan det kännas meningsfullt att mäta med bark i vissa lägen, utan i andra eller mäta groten i flisat, rått eller torrt mått, i watt eller hektar. Precis som det kändes meningsfullt för en snickare i bondesamhället att anpassa måtten efter situationen: Att mäta en tum efter längden på hans egen översta led på tummen.

Men snickarna lärde sig så småningom att samarbeta med ett gemensamt mått och själva i huvudet räkna om vad det betyder i antal personliga tumlängder. Att göra omräkningen som slutanvändare.

Visst, lite utveckling pågår och nog kan yrkesfolk dessutom lära sig skillnaden på meter, meter, meter och meter. När hundratusentals skogsägare blandas in hämmar det däremot både handeln och förtroendet. Likaså när miljontals kineser blandas in. För om vi inte kan enas om vad som är en meter i skogen och   inom landet, hur ska vi då ge en samlad bild för hela skogssektorn och hela Europa?

SKOGEN 10/2013

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons