Få kvinnor köper skog

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 

Enligt LRF Konsult var 19 procent av skogs­köparna kvinnor 2008, medan siffran steg till 24 procent 2017. Även bland ny­etableringar – det vill säga skogsköp av någon som inte äger skog tidigare – och tillköp är trenden att andelen kvinn­liga köpare ökar.

Annons
Annons

Markus HelinMarkus Helin vill se statistik över könsfördelning vid till exempel generationsskiften.I det här fallet handlar det enbart om överlåtelser som varit ute på öppna marknaden via LRF Konsult. Eftersom bolaget har en stor del av marknaden ger siffrorna ändå en bra bild av hur det ser ut.
– Det är bara en mindre del av alla överlåtelser som genomförs på öppna marknaden, ungefär 20 procent. Majori­teten av förvärven av skogs­fastigheter görs genom arv, bodelningar och generationsskiften, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Han säger att det vore intressant att se siffror som visar hur många kvinnor som blir skogs­ägare den vägen, men det finns inte någon statistik över det i dag.

Läs mer i SKOGEN 9/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons