Få kvinnor köper skog

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 

Enligt LRF Konsult var 19 procent av skogs­köparna kvinnor 2008, medan siffran steg till 24 procent 2017. Även bland ny­etableringar – det vill säga skogsköp av någon som inte äger skog tidigare – och tillköp är trenden att andelen kvinn­liga köpare ökar.

Annons
Annons

Markus HelinMarkus Helin vill se statistik över könsfördelning vid till exempel generationsskiften.I det här fallet handlar det enbart om överlåtelser som varit ute på öppna marknaden via LRF Konsult. Eftersom bolaget har en stor del av marknaden ger siffrorna ändå en bra bild av hur det ser ut.
– Det är bara en mindre del av alla överlåtelser som genomförs på öppna marknaden, ungefär 20 procent. Majori­teten av förvärven av skogs­fastigheter görs genom arv, bodelningar och generationsskiften, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Han säger att det vore intressant att se siffror som visar hur många kvinnor som blir skogs­ägare den vägen, men det finns inte någon statistik över det i dag.

Läs mer i SKOGEN 9/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons