Få kvinnor köper skog

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 

Enligt LRF Konsult var 19 procent av skogs­köparna kvinnor 2008, medan siffran steg till 24 procent 2017. Även bland ny­etableringar – det vill säga skogsköp av någon som inte äger skog tidigare – och tillköp är trenden att andelen kvinn­liga köpare ökar.

Annons
Annons

Markus HelinMarkus Helin vill se statistik över könsfördelning vid till exempel generationsskiften.I det här fallet handlar det enbart om överlåtelser som varit ute på öppna marknaden via LRF Konsult. Eftersom bolaget har en stor del av marknaden ger siffrorna ändå en bra bild av hur det ser ut.
– Det är bara en mindre del av alla överlåtelser som genomförs på öppna marknaden, ungefär 20 procent. Majori­teten av förvärven av skogs­fastigheter görs genom arv, bodelningar och generationsskiften, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Han säger att det vore intressant att se siffror som visar hur många kvinnor som blir skogs­ägare den vägen, men det finns inte någon statistik över det i dag.

Läs mer i SKOGEN 9/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns den del vi kan lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons