Extrem förarstol för extrem terräng

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Den som arbetar i en skogs- eller entreprenadmaskin i extrem terräng får vara beredd på att sitta i egendomliga vinklar och ställningar under långa pass. Ett stort arbetsmiljöproblem som är svårt att åtgärda. Nu har Be-Ge Industri i Oskarshamn tagit fram en helt ny förarstol för den här sortens körning.

Flera av de större tillverkarna av skogsmaskiner har redan beslutat att ta in den som standardutrustning på sina maskiner.
— De som arbetar i skogen är medvetna om risker med sågar, träd och stora maskiner. Men de tänker inte lika mycket på att man löper mycket stor risk för belastnings- och förslitningsskador, säger Maria Högvall Nordin på Umeå Universitet.

Annons
Annons

Hon har forskat i skogsarbetarnas syn på riskerna i sin egen arbetsmiljö.
— En skogsmaskin styrs med samma typ av reglage som alla andra avancerade maskiner, säger Ulf Krause på Be-Ge Industri. Men skogsmaskinen står inte stilla på ett plant golv. Att köra skogsmaskin eller entreprenadmaskin i extrem terräng är lite som att spela TV-spel i en jordbävning.
— När maskinen lutar, vrider sig, bromsar och accelererar påverkas kroppen av tyngdlagen. Omedvetet arbetar föraren för att "kämpa emot" och många olika muskelgrupper ansträngs.

Den nya stolen håller fast föraren bättre än normala förarstolar. Sidostöden är luftreglerade och extra djupa. Det betyder att föraren mer eller mindre kan "klämma fast sig". I de maskiner som saknar tryckluft kan stolen fås med inbyggt kompressor. Armstödsfästena är specialgjorda för skogsanpassade armstöd och reglage och man kan få ett upp till 7,5 cm brett midjebälte. Reglering av alla vinklar och hårdheter sker från en panel som kan placeras på tre olika sidor av stolen.

Hela sittdynan är skjutbar så att den ger fullt lårstöd oavsett hur långa eller korta lårben man har. Stolen kan även fås med inbyggda fläktar.
— Egentligen ska stolen aldrig märkas, säger Ulf Kra-use. Om man kan arbeta en hel dag och sedan gå från jobbet och känna sig bra i kroppen, då har allt fungerat.

Eller ännu hellre — om man jobbar i 10 år och inte behöver bli stamkund hos naprapaten är det en signal att man sitter rätt.
Den nya stolen heter Be-Ge 3000 C&F. Priset ligger mellan 10 000 och 25 000 kronor beroende på utrustning.

Text: Lars Davner lars [at] skogen [dot] se>lars [at] skogen [dot] se

Publicerad:
 • Fortsatt försämrad lönsamhet i skogsbruket

  Skogsbrukets lönsamhet fortsatte att falla under fjolåret, visar Skogsbruksindex.
 • Annons
 • Avverkningskostnad når Gudrun-nivå

  Kostnaderna för att föryngringsavverka fortsätter att öka. Inte sedan efter stormen Gudrun 2005 har de varit lika höga, enligt uppgifter från Skogsstyrelsen och Skogforsk.
 • Nu ska sågspånsolja bli bensin

  Kategorier: biobränslen, pyrolys
  Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
 • Annons
 • Norra Skog delar ut en halv miljard

  Kategorier: Norra Skog
  Skogsägarföreningen Norra Skogs 27 000 medlemmar får dela på en halv miljard kronor i vinstdelning.
 • ”Enskild skogsägare ska inte bära kostnaden för artskydd”

  SKOGENdebatt. Nej LRF, artskyddsutredningen säger inte att det är den enskilda markägaren som ensam ska ta ekonomiskt ansvar för att bevara naturvärden. Det skriver Daniel Bengtsson, Birdlife Sverige, i en slutreplik.
 • Annons