Att ektimmer inbringar ett högt värde vet de flesta skogsägare. Däremot har boktimmer haft svårt att hitta bra avsättning i Sverige och på näraliggande marknader under de senaste tjugo-trettio åren. Det är helt enkelt inte modernt att tillverka möbler av bo och industrin som förädlar boktimmer har försvunnit mer och mer.
Det gör att många skogsägare har svårt att hitta avsättning för boktimmer, vilket också kan leda till att skötseln i bokskogar blir eftersatt.
– Skogsägare ska fortsätta sköta sin skog. Det är viktigt att inte tappa tron bara för att industrin inte finns här i Sverige, säger Bo Bergqvist som driver BB Forest.
När hans företag köper in ädellöv i svenska skogar går en stor del av volymen på export.
– Jag vill inte att fanerstockar av bok går till massaindustrin och prisskillnaden är enorm mellan massaved och timmer, säger han.
Det är inte bara bok och ek som kan ge bra betalt. BB Forest köper även bland annat rödek, lönn, ask, lärk och douglasgran. Bo Bergqvist tycker att skogsägare måste lära sig förstå värdet av de träd som står i skogen och leta upp köpare som kan ge en betalning som motsvarar dess värde.
Hans son André Bergqvist som också jobbar i företaget säger att en enkel tumregel är att priset stiger när timmerstocken är grövre, men det handlar också om kvalitetskrav som krök, kvist och sprickor.
– Allt handlar om vilket utbyte som sågverks- och fanerindustrin får av det rundtimmer vi mäter. Det är utbytet hos tillverkarna som sätter priserna, säger André Bergqvist.
En stor del av exporten går till Kina, men betydande volymer går även till andra länder i Asien och till Europa.
Ädellöv blir inte bara golv och möbler. Bokvirke passar särskilt bra till ätpinnar och glasspinnar, eftersom det inte avger någon smak.
Text & foto: BIRGITTA SENNERDAL
Ädellöv / prisexempel
Kvalitet Bok Ek
F (faner) 1250 kr/m3 4100 kr/m3
Klass A 950 kr/m3 3600 kr/m3
Klass B 775 kr/m3 1750 kr/m3
Klass C – 900 kr/m3
Avser exporttimmer 50 cm i diameter mittmätt under bark (m3miub)
Källa: BB Forest
UR SKOGEN 10/2021