Exkursion med tallprat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
EVENEMANG. Tallen tillägnas en förmiddag på Föreningen ­Skogens och Svenska Kyrkans höstexkursion – från planta till marknad.

Vi har frågat två av föreläsarna vad de kommer att prata om. Fredrik Berg­qvist, stiftsskogvaktare vid Skara stift kommer att berätta om hur stiftet just nu ser över hur tallandelen i dess skogsinnehav ska ökas.

Annons
Annons

TallTall.
Foto: Thomas Adolfsén/ SKOGENbild
Fredrik Berg­qvistFredrik Berg­qvist– Vi har som så många andra granifierat våra bestånd under en tid, men nu vill vi föryngra med tall på marker som är bäst lämpade för det. Skälen är flera: Vi vill värna den biologiska mångfalden, få större spridning på viltet samt sprida riskerna på den framtida virkesmarknaden, säger Fredrik Bergqvist.

Föryngringen sker såväl med plantering och sådd som med självföryngring.
– Det finns en hel del utmaningar. Det är ganska svårt att informera sig om exempelvis skillnader i produktivitet mellan trädslagen. Här är forskningen inte särskilt tydlig. Det blir till att jobba mycket med learning by doing, säger han.

Jan StenlidJan StenlidJan Stenlid som är professor i skogspatologi på SLU kommer att berätta om den i Sverige nya svampsjuk­domen diplodia pinea och hur man kan känna igen den. Kan man göra något åt den? Vilka miljö­faktorer har ändrats så att tallarna blir mer mottagliga? Och hur är vår beredskap i Sve­rige för nya sjuk­domar? Det är några frågor han ska försöka be­svara.
I fjol upptäcktes sjukdomen nära Arlanda i Uppland. Skogs­ägaren fattade själv beslutet att avverka de tio-femton hektar som drabbats.
– Rent biologiskt var det rätt beslut, eftersom sjukdomen annars kan spridas, säger Jan Stenlid.

Men någon ersättning får skogs­ägaren inte, eftersom det inte finns någon nationell lagstiftning som tvingar fram en avverkning.
– Jag kommer att prata om det här, att lagstiftningen gör att allt hänger på enskilda personer även när allvarliga sjukdomar kan utgöra ett hot mot det svenska tallbeståndet.

SKOGEN 8/2017

 

Höstexkursion i Västergötland

VAD? Höstexkursionen 2017.
VAR? I trakterna av Skövde, Kinnekulle och Tibro. Samling och avslut vid Hotell Billingehus i Skövde.
NÄR? 20-21 september.
VEM? Föreningen Skogen arrangerar i samarbete med Svenska kyrkan.
PRIS? 6 700 kr inkl boende i enkelrum och måltider. 5 495 kr utan rum. Moms tillkommer.
RABATT? Medlemmar i Föreningen Skogen får 500 kr lägre pris. hur? Anmäl dig på skogen.se/hostexkursion2017.

Platser kvar?
Det finns några platser på Höstexkursionen kvar, så om du skyndar dig kanske du kan komma med. Besök webbplatsen skogen.se/hostexkursion2017 eller ring oss på 08-412 15 00 och kolla om det är fullbokat eller ej.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons