Exkursion med tallprat

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
EVENEMANG. Tallen tillägnas en förmiddag på Föreningen ­Skogens och Svenska Kyrkans höstexkursion – från planta till marknad.

Vi har frågat två av föreläsarna vad de kommer att prata om. Fredrik Berg­qvist, stiftsskogvaktare vid Skara stift kommer att berätta om hur stiftet just nu ser över hur tallandelen i dess skogsinnehav ska ökas.

Annons
Annons

TallTall.
Foto: Thomas Adolfsén/ SKOGENbild
Fredrik Berg­qvistFredrik Berg­qvist– Vi har som så många andra granifierat våra bestånd under en tid, men nu vill vi föryngra med tall på marker som är bäst lämpade för det. Skälen är flera: Vi vill värna den biologiska mångfalden, få större spridning på viltet samt sprida riskerna på den framtida virkesmarknaden, säger Fredrik Bergqvist.

Föryngringen sker såväl med plantering och sådd som med självföryngring.
– Det finns en hel del utmaningar. Det är ganska svårt att informera sig om exempelvis skillnader i produktivitet mellan trädslagen. Här är forskningen inte särskilt tydlig. Det blir till att jobba mycket med learning by doing, säger han.

Jan StenlidJan StenlidJan Stenlid som är professor i skogspatologi på SLU kommer att berätta om den i Sverige nya svampsjuk­domen diplodia pinea och hur man kan känna igen den. Kan man göra något åt den? Vilka miljö­faktorer har ändrats så att tallarna blir mer mottagliga? Och hur är vår beredskap i Sve­rige för nya sjuk­domar? Det är några frågor han ska försöka be­svara.
I fjol upptäcktes sjukdomen nära Arlanda i Uppland. Skogs­ägaren fattade själv beslutet att avverka de tio-femton hektar som drabbats.
– Rent biologiskt var det rätt beslut, eftersom sjukdomen annars kan spridas, säger Jan Stenlid.

Men någon ersättning får skogs­ägaren inte, eftersom det inte finns någon nationell lagstiftning som tvingar fram en avverkning.
– Jag kommer att prata om det här, att lagstiftningen gör att allt hänger på enskilda personer även när allvarliga sjukdomar kan utgöra ett hot mot det svenska tallbeståndet.

SKOGEN 8/2017

 

Höstexkursion i Västergötland

VAD? Höstexkursionen 2017.
VAR? I trakterna av Skövde, Kinnekulle och Tibro. Samling och avslut vid Hotell Billingehus i Skövde.
NÄR? 20-21 september.
VEM? Föreningen Skogen arrangerar i samarbete med Svenska kyrkan.
PRIS? 6 700 kr inkl boende i enkelrum och måltider. 5 495 kr utan rum. Moms tillkommer.
RABATT? Medlemmar i Föreningen Skogen får 500 kr lägre pris. hur? Anmäl dig på skogen.se/hostexkursion2017.

Platser kvar?
Det finns några platser på Höstexkursionen kvar, så om du skyndar dig kanske du kan komma med. Besök webbplatsen skogen.se/hostexkursion2017 eller ring oss på 08-412 15 00 och kolla om det är fullbokat eller ej.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons