Exklusivt: Lars Bruun vill skriva historia – igen 

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det är inget vett i skogen i dag, tycker skotarens fader. Han har konstruerat en ny variant som ska skona både marken och föraren och ändå vara effektiv. ”En våt dröm”, säger Skogforsk om maskinen. Läs om den i nya SKOGEN!
På 60-talet skapade han urskotaren Bruunett, nu vill uppfinnaren Lars Bruun revolutionera branschen igen. Dagens skotare är alldeles för stora och tunga, anser han och skissar därför på en snabbare, smidigare och effektivare variant. 
– Den kommer att konkurrera ut alla andra, säger han.
SKOGEN har besökt Lars Bruun i hans hem och verkstad i Filipstad och tittat på skisserna. Den nya konstruktionen är eldriven och bygger på pendelarmsupphängda hjul som kompenserar för ojämnheter i marken. Lasset lutar aldrig och vikten fördelas jämnare. 
– Marktrycket blir en bråkdel jämfört med när en boggi passerar ett hinder.
Skogforsk är nyfikna på Lars Bruuns nya skotare och vill diskutera ett eventuellt samarbete.
– Det Lars Bruun beskriver är en våt dröm för alla som håller på med transporter i skogen, säger Rolf Björheden som är professor och seniorforskare på Skogforsk.
Nu hoppas Lars Bruun kunna finansiera projektet med hjälp av andra patent och starta tillverkning utomlands. 
– Om det går riktigt, riktigt bra och jag får loss pengarna så tar det ett år, säger han.
 
Text & foto: Torbjörn Esping
 
Läs hela reportaget i SKOGEN 8/2020 som skickas ut till prenumeranterna under nästa vecka. 
Från och med torsdag kan du också köpa det nya numret som digitalt lösnummer med hjälp av appen ”Tidningen SKOGEN” som finns i Google Play och App Store. Läs mer här. https://www.skogen.se/SKOGENsapp

 

Annons
Annons

 

 

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons