”Exceptionellt läge”  – PEFC inför undantag

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstandarden PEFC gör vissa undantag i kraven för att underlätta för skogsvårdsföretag i ett exceptionellt läge.

Restriktionerna på grund av Covid-19 påverkar även skogsbruket, bland annat genom svårigheten att säsongsanställa personal från andra länder.

Annons
Annons

Styrelsen för standardiseringsorganet PEFC har därför beslutat att göra vissa undantag i kraven. Exempelvis kan certifierade företag nu ha rätt att sänka kompetenskraven och erbjuda arbete till de som normalt inte arbetar inom skogsbruket. Under vissa villkor kan även ocertifierade skogsvårdsföretag anlitas för manuella och motormanualla uppdrag utan att uppdragsgivaren förlorar sin certifiering.

När det gäller utbildningar så råder också undantag från kravet på fältkurser. Däremot ska distansutbildningar alltid genomföras.

Här kan du läsa vad som gäller

Publicerad:
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons